Hned v pondělí se soutěžící Helena (60) přizná k tomu, že je „chovatel konzument“. „Já se s ním pomazlím… a pak ho sním,“ směje se. Ostatní u stolu se diví, jestli by si dala i kočku nebo psa, kdyby to bylo povolené… Svérázný přístup má Helena i k vaření. Šípkovou omáčku například chystá ze šípkového čaje a šípkového džemu, a to dokonce už v době, kdy její hladoví hosté čekají u stolu. A čekají a čekají. Déle než hodinu! „Hosté čekali na hlavní chod bohužel trochu dýl, určitě mě pomluvili, ale pokud chtěli mít maso měkký a knedlíky teplý, museli si počkat,“ pronese Helena lakonicky.

V úterý se víc než jídlo dělníka Daniela (26) řeší jeho vztah. S partnerkou má sice dceru, ale střídavě se scházejí a rozcházejí. On je teď jednou nohou na odchodu, protože ho nebaví představovat si, co se v jeho bytě děje, když za ním zaklapnou dveře. Asi to ale nebude na škodu. V domě, kde Daniel bydlí, se na chodbě povalují exkrementy, ve vzduchu je cítit zatuchlina a smrad. Daniel je ze svých životních peripetií tak rozhozený, že místo cukru dá do bábovky sůl. Kdo ze strávníků to pozná a jak okomentuje?

Jízda pokračuje i ve středu. Martina (43) chystá kanapky, ale vyjde jí z toho caprese. V Chomutově jsou zkrátka věci jinak, než se zdají. A že neumí vyslovit název sýru mozzarella? To už je zanedbatelný detail. Lukáš se předvede jako taktik a Martině vysvětlí, že její skleničky páchnou. Dostane tedy novou, ale páchne i ta. Nakonec se nelehkými myšlenkovými pochody doberou k tomu, že nevoní sekt, který byl k přípitku. Navíc se bude probírat, že zelenina je v polévce velká, vývar slabý a čína není čínou: když je v ní kukuřice. Shrnutí? Masová směs se hodí možná do rizota, jako hlavní chod ani náhodou. A pozor, na scénu vstupuje taktizující diabetička, která na Martině nenechá nit suchou.

Ve čtvrtek předvede prozatím největší kritik Lukáš (28), co v kuchyni dovede. Jenže na rozdíl od ostatních soutěžících, tento mladý muž je vyučeným kuchařem. Pro své hosty si připraví menu, které má v sobě rakousko-uherské prvky, jestli je to ale sázka na vítězství, to se uvidí. Ovšem etiketu na skleničce nechá a Martina mu jeho včerejší výstup vrátí i s úroky. Helenka se spojí s Martinou a budou se snažit Lukáše utavit na drobnostech. Navíc když zjistí, že v polévce je bujón a jeho pracovní náplň je v oboru gastronomie… To je něco, co se rozhodně neodpouští!

Páteční odpoledne bude ještě zajímavější. Mladá babička Monika (48) se rozhodne mlít játra na knedlíčky v mlýnku bez šroubu. Brzo zjistí, že to není možné, a rozhodne se je umixovat. Dojde k výbuchu. Ale Monice je vše nějak jedno, díky svému nadhledu propluje mnoha rizikovými situacemi, jak se říká, bez ztráty kytičky. Připraví pohár pro diabetičku Helenu, ta ale nakonec dostane sladký. Divně sladký. Kdo asi má ten bez cukru? A je rozdíl vůbec poznat? A co Helena? Proč bude nespokojená, že pro ni ostatní soutěžící chystají extra pokrmy?

Nejen celý týden, ale také zúčtování bude divoké. Kdo nakonec vyhraje a bude jeho výhra fér? Nebo se zjistí, že vítěz v průběhu týdne tak trochu podváděl…? I když, v tomto Prostřeno! se dějí takové věci, že to nakonec bude asi úplně jedno…

VIDEO: Tento týden v Prostřeno!: Incident se skleničkami!

Video
Video se připravuje ...

Tento týden v Prostřeno!: Incident se skleničkami! 

Fotogalerie
11 fotografií