Toho dne jsou tyto dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Jejich kniha, která vznikala celý rok, je konečně hotová. Karel Čapek proto vyhledá v zámecké zahradě prezidenta Masaryka a chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí stále mladé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat.

Toto setkání nebude příjemné, jako byla ta předchozí… Čapek nemůže nechat celou situaci bez odezvy, navíc je vtažen do dramatické debaty. Debaty o světě, o politice i politicích, o Češích i do osobní debaty o lásce, o ženách a zradách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek odhaluje schopnost intrik a hovoří i o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě. Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.

Režisérem filmu je Jakub Červenka, scénář napsal Pavel Kosatík. „Je to film o dvou mimořádných mužích a také o tom, že emoce mohou být někdy silnější než myšlenka. Dokonce i u tak výjimečných lidí,“ říká režisér Jakub Červenka. Pavel Kosatík vycházel při psaní scénáře ze samotné knihy, ale i z dosud nezveřejněných Masarykových dopisů. „Masaryk a Čapek jsou dost možná tím nejlepším, co jsme během sta let měli. Do toho příběhu jsme v přímém přenosu chtěli vložit celý jejich život a dynamiku,“ dodává Kosatík k samotnému filmu.

Představitel prezidenta Martin Huba, který hraje po cyklu České století Masaryka už podruhé, si nechal kvůli roli narůst typické Masarykovské vousy. „Ani jsem neměl pocit, že ho hraju podruhé, protože on je tak bohatá osobnost, že když ho začnete poznávat, tak je to jeden permanentní proces. Takže jsem pokračoval v seznamování s TGM a byl to blažený pocit. Sejít se s takovým myšlenkovým bohatstvím a s takovým intenzivním pocitem bytí a přítomnosti na zemi, jako nabízí Tomáš Masaryk, je vždy velkým svátkem, radostí a zároveň tajemstvím,“ vyznává se herec. 

VIDEO: Budař jako Čapek, Huba jako Masaryk v prvních záběrech filmu Hovory s TGM

Video
Video se připravuje ...

Budař jako Čapek, Huba jako Masaryk v prvních záběrech filmu Hovory s TGM Bontonfilm

Film se natáčel v loňském roce, na který připadlo sto let od založení Československa. „Samotná idea, že se natočí tento film, byla výročím inspirovaná. A člověk si mnohé uvědomí. Bereme dnes fakt vzniku Československa jako relativně samozřejmou záležitost, ale když si uvědomíme, že tady byla 450 let trvající říše a někdo přišel s ideou, že to bude jinak, že vzniknou samostatné středoevropské státy, tak to byla otázka nepředstavitelné fantazie, kterou dnes nedoceňujeme,“ připomíná Martina Huba a pokračuje: „Samotný fakt, že se někdo rozhodl dosáhnout státního uspořádání… Nepamatuji si, v rámci mého vědomostního zázemí, že by se o takovou koncepci výrazně přičinila jedna osoba, jako se to podařilo Tomáši Masarykovi. Samozřejmě nesmím zapomenout na spoluautory této realizace: Štefánika a další lidi. Ale realizátorem této myšlenky byl Tomáš Masaryk. A za to se mu hluboce klaním.“

VIDEO: Hovory s TGM plné šokujících odhalení: Masaryk přizná sex s milenkou Štefánika!

Video
Video se připravuje ...

Hovory s TGM plné šokujících odhalení: Masaryk přizná sex s milenkou Štefánika! Bontonfilm

Fotogalerie
26 fotografií