Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Protekční blondýna spojená s ČSSD Čapkův odkaz dohlídala. Jermanová ji „vypakovala“

Aktualizováno -
20. května 2019
17:52
Autor: bel, höh, ČTK - 
20. května 2019
12:40

Prošla sice výběrovým řízením, ale něco tu „smrdí“. Novou ředitelku Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše Alici Seidlovou (31) prosadil do funkce její tchán, středočeský krajský radní z ČSSD. Kritikům z řad umělecké obce ale vadí i to, že Seidlová o životě a díle slavného spisovatele prakticky nic neví. Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ji vyzvala, aby zvážila rezignaci. K té se Seidlová nakonec odhlodlala - skončí k 27. květnu, chce ale o post bojovat zvovu.

Tlak na Seidlovou, snachu středočeského krajského radního pro školství Zdeňka Seidla (68, ČSSD), začíná sílit. Už začátkem týdne Společnost Ferdinanda Peroutky upozornila na to, že právnička s magisterským titulem Seidlová nemá zkušenosti v oblasti „čapkovské, literárněhistorické ani muzejnické“.  

„Nabito“ ze školy

Seidlová ale odmítá, že by Čapkovým odkazem byla nepolíbená. „Ve škole jsem se ho taky učila. Jako studenti jsme navštívili tento památník. Myslím si, že kdo má trošičku vztah k historii a českým spisovatelům, tak ho to samozřejmě taky nějakým způsobem zasáhne,“ vysvětlila podle Deníku N, který poukázal i na to, že pro upíchnutí Seidlové do funkce hlasoval také její tchán.

„Ani nevím, že jsem tam hlasoval. Je to tak málo významná věc, že jsem to možná přehlédnul,“ bagatelizoval celou věc radní Seidl.

Bude vysvětlovat

Možná jí ale pomohlo i to, že podmínka znalosti Čapkova odkazu nebyla součástí výběrového řízení. A jak se k tlaku umělců postaví hejtmanka? Ta Blesku napsala, že se Seidlovou i zástupci umělců usedne ke stolu v pondělí; svou vizi pak má ředitelka vysvětlit radě na příštím zasedání 27. května. „Vyzvu ji, aby tak učinila i před novináři a odbornou veřejností,“ dodala Jermanová Pokorná.

Rada Středočeského kraje složená ze zástupců ANO a ČSSD rozhodla o jmenování Seidlové na konci března jednomyslně. Novou ředitelku podle zápisu z jednání radních podpořilo všech osm přítomných, včetně náměstků Jermanové Gabriela Kovácse (ANO). Hlas jí dal i její tchán Zdeněk Seidl (ČSSD). Hejtmanka se jednání nezúčastnila.

Seidlová nakonec výzvu hejtmanky vyslyšela a poslala jí rezignační dopis. „Vzhledem k okolnosti, že si dědictví bratří Čapků a Ferdinanda Peroutky zaslouží jinou mediální pozornost než současnou mediální polemiku, rozhodla jsem se rezignovat na místo ředitelky památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše ke dni 27. 5. 2019,“ stojí v rezignačním dopise.V případném novém výběrovém řízení se chce Seidlová o funkci znovu ucházet.

Novináři v pondělí na tiskové konferenci obdrželi třístránkový dokument shrnující krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé cíle nové ředitelky. Seidlová v něm mezi prvními kroky avizovala dokončení výstavby čističky odpadních vod, upgrade návštěvnického zázemí, revizi zřizovací listiny či úpravu návštěvního řádu. Ve střednědobém výhledu se zavázala k pořádání více než deseti výstav ročně tak jako dosud, každých pět až deset let mají být expozice obnovovány.

Památník by měl mít také nové webové stránky a využívat efektivněji sociální sítě. Seidlová počítala i s větším využitím zahrady, například pro svatební obřady, a zatraktivněním místa pro cykloturisty. Dlouhodobá koncepce počítá s vícezdrojovým financováním provozu, sháněním dotací, sponzorů a podobně.

Co se na Strži dělo?

Dlouhých čtyřiadvacet let vedla Památník Karla Čapka ve Strži u Dobříše Kristina Váňová. Ta podle svých slov chtěla skončit až v létě, kraj ale podle jejích slov tlačil, ať funkci položí.

„Byl jsem šťastný, že bývalá paní ředitelka vdechla do toho místa život. Pro mne je podobně významné jako třeba Národní muzeum a Národní divadlo,“ řekl Blesku Ondřej Kepka (49), prezident Herecké asociace a také „čapkolog“.

Asociace a také Český filmový a televizní svaz se obávají, co teď s Památníkem, kde se konají mnohé kulturní události, pod vedením Alice Seidlové bude. „Předpokládali jsme, že bude vybrán nejen dobrý manažer, ale především kulturní osobnost, která dokáže navázat na mnoholetou práci legendární ředitelky. Na základě dle našeho názoru neprůhledného výběrového řízení byla ale do funkce rychle jmenovaná Alice Seidlová. Mediální prohlášení nové ředitelky nás velmi zneklidňují,“ uvedla Herecká asociace v prohlášení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jan_Ondera ( 21. května 2019 00:37 )

Mozna to byl jinej starej, uz je to 15 let

Jan_Ondera ( 21. května 2019 00:30 )

Od Alice me tyhle ksefticky s CSSD neprekvapuji. Po penezich lacnila uz na skole. Co taky cekat od nekoho, kdo si nad pipinu necha vytetovat kralika Playboye a spoluzackam se chlubi tim, ze jeji starej (Zdenek Seidl) po ni chce, aby mu to delala pripinakem. Achjo, tyhlety plzensky pravnicky

agfor ( 20. května 2019 22:45 )

I Jermanová má své kamarádky, které lační po korytě.

majojo ( 20. května 2019 20:08 )

Ne že byc si zrovna tuhle figurku na míst+ě ředitelky Čapkova památníku přála, ale co do toho kecá zrovna Jermanová? Ona nemá dost másla na hlavě. A jak to, že ji ještě nikdo k ničemu nevyzval? Třeba aby šla do pryč.

murQ ( 20. května 2019 19:14 )

Jemanka by tam dala Pokornýho, ale starej je na mateřský. Snad už si platí fáro a naftu sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa