Marek Epstein vám psal roli Květy Galové přímo na tělo. Čím vás ta postava oslovila?

„Marek Epstein mě osloví vždycky. Je to jeden z nejlepších autorů u nás. Už s tímhle vědomím ke každému jeho scénáři přistupuji. Nikdy bych ho nezahodila. Přiznám se, že jsem věděla, že něco píše, a poctivě jsem na to čekala tři roky."

Vaším hereckým partnerem ve filmu je Kryštof Hádek. Vybrala jste si ho sama?

„Ne. Jako první jeho jméno vyslovil Jirka Strach a hned v těsném závěsu jsem kontrovala: „To je ono!“ V tom mezi námi byla naprostá shoda."

Máte za sebou stovky rolí, jaká je tato?

„Byla to jedna z nejtěžších rolí, jakou jsem kdy ztvárnila. V textech Marka Epsteina je vždy nejdůležitější lidský příběh. Proto jsem chtěla, aby postava Květy Galové byla věrohodná. Musela jsem zahrát opravdu starou a velmi osamělou paní. Já jsem ale stále plná života. Byl to pro mě vlastně velký protiúkol. Je to paradox, ale musela jsem se nechat ještě zestařit. Tato figura mi dala takzvaně zabrat."

Tématem Klece je osamělost a důvěřivost starých lidí. Vnímáte to jako velký problém?

„Ano. Já jsem také senior, a když ve zprávách občas slyším, co se stalo, tak se jen divím. Moje fantazie nedosahuje zdaleka reality těch podvodníků. Staří lidé jsou důvěřiví, my jsme na podobné praktiky nebyli zvyklí. Kdyby se našlo aspoň pár lidí, kteří si začnou dávat pozor ve své důvěřivosti, tak náš film splnil účel."

Mezi vaší postavou a postavou Kryštofa Hádka dojde i k fyzickému násilí…

„To víte, že se to nehrálo dobře. Naštěstí jsme u natáčení měli kaskadérku, která mě zastoupila v těch nejvypjatějších scénách. Nicméně jsem si tam „užila“ taky. Ne že bych měla dutou hlavu, ale občas to hodně zadunělo."

Nebylo to svým způsobem pro Kryštofa ještě složitější?

„Určitě. Ale je opravdu dobrý herec, tak to zvládl. Kolikrát, než jsme jeli naostro, se mi omlouval, že mě bude muset jednu dát."

Další důležitou postavou snímku je režisér Jiří Strach…

„Ano. Točili jsme spolu Povodeň s Jiřinou Jiráskovou, Vrásky z lásky nebo Anděla Páně 2. Už jsme staří spolupracovníci. Já si ho opravdu velice vážím a dám na něj."

Klec je drama, založené na velkých hereckých výkonech. Vy už máte za sebou třeba Ucho nebo Fany. Máte ráda tento žánr?

„To víte, že jo. Myslím, že to musí mít rád každý herec. Mám hlavně ráda pravdivé příběhy, protože tomu musím prvně uvěřit já a pak se do té role mohu takzvaně obléknout. Pokud tomu příběhu nevěřím, tak to nehraju."

Role si tedy vybíráte podle scénáře?

„Já už ve svém věku nemusím pracovat na složenky. Chápu mladší, kteří to dělat musí. To se nedá nic dělat. Ale já už to nemusím, tak si opravdu vybírám jen to, co mě osloví. Poctivě čtu scénáře a poctivě říkám svůj názor. Když mě něco osloví, tak doufám, že to následně zaujme i diváky."

VIDEO: Jiřina Bohdalová se zranila: Drsný pád ze schodů! Musela do nemocnice!

Video
Video se připravuje ...

Jiřina Bohdalová se zranila: Drsný pád ze schodů! Musela do nemocnice! Blesk TV

Fotogalerie
49 fotografií