Ten den slavila Jiřina Bohdalová své 88. narozeniny. Začala smutně – na pohřbu kolegy Jaroslava Kepky (†83) ve vinohradském divadle. Hříšná jízda začala právě tady, jako by si herečka vzpomněla na komedii Lucie, postrach ulice, ve které propůjčila hlas zelenému formelákovi.

Když opouštěla parkoviště před divadlem, málem narazila do chodkyně, jež přecházela vozovku. A pak to šlo ráz naráz – do Francouzské ulice, kde si nakoupila pár pochutin včetně housek a svým vozem zablokovala dodávku. Odtamtud se jelo k Veletržnímu paláci, kde herečka zaskočila do Pražské kavárny, odtamtud do Letenského zámečku, kde se zrovna ženil její daňový poradce. A honem do lékárny na Zahradní Město a konečně domů do Hostivaře.

Kdyby se spočítaly dopravní přestupky oblíbené herečky, prsty jedné ruky by určitě nestačily. Špatné parkování, telefonování za jízdy, nerespektování zákazu vjezdu, částečné stání na chodníku...

Nutno ale dodat, že všude, kde stála v rozporu s předpisy, to byla jen chvíle. A vzhledem k tomu, že je po vážném poranění kolene, je pochopitelné, že se ke svým cílům chtěla dovézt, jak nejblíž to šlo. Ne náhodou si také z lékárny odnášela preparát k léčbě bolestivé osteoartritidy a pohybových potíží. Otázka je, jestli by ostatní řidiči našli také tolik pochopení u policistů, kteří okolo hereččiny toyoty zaparkovné na chodníku u přechodu nevšímavě projeli...

Advokát: Dostala by výzvu

Jak policisté či strážníci obvykle řeší špatné parkování? „Většinou se využije možnosti zaslat řidiči nebo provozovateli tzv. výzvu k zaplacení. Výše pokuty v rámci výzvy je 300 korun,“ řekl Nedělnímu Blesku advokát Jan Černý. Parkování na chodníku a u přechodu jsou dva přestupky, za které může být jedna vyšší pokuta, například 400 korun. Pokud řidič nezaplatí, jde do správního řízení. V tom ho špatné parkování může stát až 2500 korun.

Fotogalerie
113 fotografií