Jiřina Bohdalová chvíli neposedí, i přes pokročilý věk patří k žádaným herečkám. Svým příbuzným ale loni v létě nahnala pořádný strach, když o prázdninách po návratu z Ameriky spadla u sebe doma ze schodů.

„Něco podobného jsem zažila i se svým tatínkem, který si při pádu vážně poranil hlavu. Bylo to strašné a přála jsem si, abych to už nikdy nezažila,“ svěřila se krátce po události Stašová.

Dcera Jiřiny Bohdalové také nejspíš stojí za maminčiným novým doplňkem na levé ruce. Během natáčení posledního dílu Hobby naší doby se 87letá herečka ukázala na televizní obrazovce s takzvanými »SOS hodinkami«.

„Tísňové tlačítko lze nosit na ruce jako hodinky, nebo na krku jako přívěšek a je vodotěsné,“ popsal Nedělnímu Aha! Petr Zámostný ze společnosti Alarm Peza. Uživatel může SOS tlačítkem na dálku aktivovat tísňový poplach. Zařízení je určeno především k přivolání pomoci prostřednictvím textové zprávy a zavoláním na předvolená telefonní čísla.

Herecká stálice si svůj pokročilý věk moc dobře uvědomuje. Když slavila osmdesátku, svým největším přáním se nijak netajila. „Zdraví. To je ta největší cenina, kterou máme,“ nechala se slyšet. Svá slova nyní podpořila nošením již zmíněného náramku.

Jak SOS tlačítko funguje?

Tlačítko vysílá rádiový signál do přijímače, který aktivuje GSM komunikátor, který funguje jako mobilní telefon a předá zprávy na nastavená telefonní čísla. SOS tlačítko klienta lokalizuje prostřednictvím GPS. Do systému lze přidat i další detektory jako například detektor požáru, úniku plynu, vody, oxidu uhelnatého nebo detektor pohybu, který dokáže zaslat SMS při pádu seniora, jenž se nemůže pohybovat.

Cena tlačítka i s domácím příslušenstvím je 13 000 Kč včetně DPH a zahrnuje odbornou instalaci, SIM kartu a naprogramování. Systém lze napojit na hlídací agenturu, která přijede na místo do pár minut. Měsíční poplatek za tuto službu je cca 480 Kč.

Fotogalerie
10 fotografií