Když se fanoušci vloni dozvěděli, že závěrečná série bude bez Kevina Spaceyho aka Franka Underwooda, tak se s tím nedokázali popasovat. Spayceyho postava totiž byla nejen tváří, ale i duší Domu z karet. Někteří zavilí se dokonce dušovali, že se na poslední sérii z principu nepodívají. 2. listopadu 2018 konečně Netflx finále zveřejnil.

Co si myslí kritici a co fanoušci?

Kritické reakce nejsou tak jednotné, jak se očekávalo. Zaznívají hlasy, že "šestá série v první řadě nemá absolutně co říct, že se tam pořád něco ,děje' hudba sugestivně naznačuje, že je to důležité, a podivné zápletky se snaží zaujmout, ale nic z toho. Že jsme svědky vražd absolutně bez motivaci, rozpačitého sexu..." Kritik z The Guardian naznačuje, že "je to prostě jen síť, která ale postrádá pavouka (Franka) v jejím centru." Kritikové se však shodují na excelenním výkonu Robin Wright v roli Claire Underwood, která konečně po tolika sériích dostala jako první ženská prezidentka prostor. Jenže je to příliš pozdě.

Fanoušci si servítky neberou vůbec. Jsou z konce zdevastováni. V reakcích na Twitteru padají názory jako: "Hanba Netflixu, zabili nejlepší šou vůbec" nebo "Právě na to koukám, je to tak špatné, až to bolí, ale alespoň už je konec!" nebo "Hlavní postava je zavražděná. A to všechno mimo obrazovku? Jako vážně?" či "Poslední epizoda byla tragédie.", "Můžete mi někdo vrátit pět hodin mého času, který jsem promarnil koukáním na tohle?"

Chybí klíčová chemie

Je těžké vyběhnout znovu na trať bez hlavní postavy, která dávala celému seriálu duši. Robin Wright se sice snaží a je výborná, ale její postava nefunguje, jak by měla. Byla totiž zčásti vytvořená právě onou chemií, která se na obrazovkách odehrávala mezi ní a Spaceym. Oba spolu tvořili hvězdný pár, který se dokonale doplňoval. Zatímco Frank by směle zvládl fungoval bez Claire, ona ho potřebuje k tomu, aby byla uvěřitelná. Bez jejich vzájemné interakce z ní je jen jednostranně pojatá a plochá postava. Navíc scénáristi v šestce asi byli natolik zaskočení tím, že musí vyškrtnout hlavní postavu a udělat jiný konec, že se to na dialozích krutě podepsalo. Občas jsme nevěřícně koukali na obrazovku a říkali si, jestli se ještě pořád díváme na to precizně vypointované politické drama nebo nám to babička přepla na staré díly Dynastie? 

Těhotná prezidentka, která je krutopřísná potvora (bohužel ne úplně uvěřitelně), snaha vyřešit celou situaci tak, že do ní hodíme atomovku? Neustálé poměřování se s mrtvým manželem? Dejme do toho taky trochu feminismu, když máme tu prezidentku ženského pohlaví, trochu sexismu, když je navíc v očekávání... Zkrátka tu máme od všeho trochu, ale nic (NIKDO), co by to všechno drželo pohromadě. Melodrama kape všech epizod naplno, a když se podíváme na zakončení, tak se nám chce zoufale brečet, ale štěstím že je konečně konec. Aby to bylo stylové, vybrali si doslova Shakespearovské završení celého díla. Jestli se nad tím podivujete, tak budete přímo šokováni, až se na to sami podíváte. Zkazit tak zásadní moment? Naposledy se to ve finále podařilo tvůrcům kultovního krimiseriálu Dexter o masovém vrahovi sympaťákovi.

O Frankovi bez Franka

Samozřejmě. Sice zařídili vyškrtnutí jeho postavy z celé série, ale nedokázali se zmínkám na jeho osobu vyhnout. Claire se hned v první epizodě ptá, jestli nám Frank nechybí. Odpověď je nasnadě. Ano, chybí, bez jeho postavy, na kterou se neustále naráží, totiž není nic, co by ostatní nějak propojilo do smysluplného a fungujícího útvaru, co by náhle dvourozměrným postavám vlilo do krve trochu života. Jak je vůbec možné, že ti, co v předešlých sériích nádherně fungovali, tady úplně postrádají svůj potenciál a sex appeal? Možná si to mohli tvůrci nechat od cesty a udělat to, co jim navrhují někteří fanoušci. Ukončit celý seriál po páté sérii a nenechat Dům z karet sprostě vykrvácet na cílové rovince... Bez Kevina Spaceyho se jim prostě nemohlo podařit v pořádku doběhnout do cíle. Jeden ze sénáristů se nechal slyšet, že měl připravené naprosto grandiózní finále, které pak nakonec musel kvůli vyškrtnutí Spaceyho přepsat. Tak snad se s námi o ně někdy podělí.

 

Fotogalerie
17 fotografií