Herci si při natáčení prošli peklem, dvanáct hodin totiž trávili v temných slujích bez slunce a tepla. Všude kolem bahno a špína. „Překvapilo mě, že horníci pracovali v šachtách, které měly třeba jen metr vysoké. Pro dvoumetrového chlapa je opravdu bolestivé, když se musí válet v takhle malé díře. Sjížděli jsme tam jako neznalci a vyjížděli jako chlapi, kteří tam dřou osm hodin,“ prozradil pro Aha! Hes.

Ten trávil polovinu dne ve zhruba 12 stupních (i méně) jen v rozhalené košili. „Skoro pořád jsem se musel válet v blátě, daleko náročnější pro mě ale bylo střídání tepla a zimy. Neustále jsem se tak musel oblékat a svlékat. Navíc, když se zrovna netočilo, štáb mě musel zahřívat dekou, abych nezmrzl,“ líčil podmínky nadějný herec.

„Potřebovali jsme natočit hodně scén v relativně krátkém čase, takže jsme v dolech museli zůstávat dýl,“ vysvětloval s tím, že coby student a čerstvý absolvent čtvrtého ročníku konzervatoře neměl dřív o hornické práci ani potuchy. 

Během filmování měl ale dojem, že se mnohému přiučil. Pracovat v dole by však nechtěl. „Nedokážu si představit, že bych v tomhle špinavým a temným prostředí fakt pracoval. Navíc ještě takhle těžce,“ přiznal syn slavného tanečníka.

VIDEO: Dukla 61 je příběhem velké tragédie a skutečného filmařského umu.

Video
Video se připravuje ...

Dukla 61 je příběhem velké tragédie a skutečného filmařského umu. Česká televize, Totalfilm.cz

Sám si na natáčení odnesl nepříjemnou památku. Maskéři ho totiž celého začernili mourem, který se mu na několik měsíců zažral do kůže. Černota nešla smýt vodou ani mýdlem. „Když jsme šli po natáčení na večeři, tak jsem měl ještě černé oči. Všichni na mě koukali, jako kdybych byl zmalovaný, ale ono to bylo z toho, že to nešlo smýt,“ vyprávěl.

I když s natáčením skončil už v létě, jako mouřenín vypadal ještě dlouho potom. „Ten materiál, kterým nás tam každodenně černili, jsem měl v pórech ještě v říjnu. Zrovna z očí to šlo hodně špatně,“ doplnil. Musel si proto zajít na kosmetické čištění pórů, aby ho vůbec ve škole poznali.

Na place se mu ale podařilo navázat i přátelství. Jeho filmovou partnerku, těhotnou Janu, totiž hrála vnučka Miloše Formana (†68) Antonie Formanová (19). „Antonie je zlatý člověk, je velice skromná. Jsme skvělí kamarádi,“ prozradil Hes, který její slavný původ absolutně nevnímal. „Vůbec, neřešil jsem to. Je to člověk jako člověk, jméno jako jméno,“ dodal.

VIDEO: Sám Oskar měl slavného tatínka. Jak se vyrovnával s jeho smrtí?

Video
Video se připravuje ...

Syn Richarda Hese (†50) Oscar: Z tátova umírání jsem byl zoufalý Ivan Hladík, Lukáš Červený

Fotogalerie
62 fotografií