Už to vypadalo, že je osud zdevastované vesnické zastávky z konce 19. století zpečetěn a dopadne jako filmová náves. Správa železniční dopravní cesty se zbavuje nepotřebných objektů a nádraží v Lčovicích, které představovalo to lipovecké, bylo jedním z nich. Před demolicí ho zachránila obec.

„Chtěli jsme, aby zastávka zůstala z úcty k architektovi Josefu Zítkovi (1832 až 1909), který tu žil, a přes jehož pozemky železnice vedla, zachovaná. Proto jsme ji koupili. Jednou z možností bylo, že ji obec nechá opravit, nebo ji prodá. Zastupitelé se nakonec rozhodli pro druhou variantu,“ řekla starostka Lčovic Blažena Kutová.

Obec vypsala záměr na prodej nemovitosti a na kupce nemusela dlouhou čekat. „Přihlásili se tři. Obálky ještě nebyly rozlepeny. Rozhodující bude cena. Výsledek budeme znát do konce měsíce,“ dodala starostka. V kupní smlouvě bude pamatováno i na to, aby budoucí majitel architektonický ráz stavby zachoval.

Trhák skončil v trezoru

Komediální filmový muzikál z roku 1980 režiséra Zdeňka Podskalského (†70) se natáčel v malebných pošumavských obcích. Režisér je důvěrně znal, protože žil v nedalekých Malenicích. Scénář napsali Zdeněk Svěrák (81) a Ladislav Smoljak (†78). Jednu z hlavních rolí hrál Juraj Kukura (70) a další Waldemar Matuška (†76), kteří o pár let později emigrovali. Proto se film dlouho neobjevil na televizních obrazovkách.

VIDEO: Kamery zachytily výbuch přímo na nádraží ve Volgogradu!

Video
Video se připravuje ...

Kamery zachytily výbuch přímo na nádraží! Reuters

Fotogalerie
18 fotografií