Vedení městské části pracuje se dvěma verzemi. „Zabýváme se tím, zda by měla končit s koncem Portheimky u ulice Matoušova, nebo až na křižovatce Štefánikovy s ulicí V Botanice,“ řekl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Vedení radnice nyní o obou variantách diskutuje s jednotlivým odbory a dalšími zodpovědnými úřady. Výsledný návrh předloží k posouzení místním. V obou případech ubudou parkovací místa. Podle starosty se ale jedná o vyhrazená místa pro úřad městské části a návštěvy.

Zavedení pěší zóny souvisí se zmíněným vybudováním nového vchodu do Portheimky. „Rádi bychom ji otevřeli ze Štefánikovy. A jestliže by se tak mělo stát, je potřeba udělat důstojný prostor před ní,“ popsal Richter.

Původní výška ulice byla na úrovni parku před Portheimkou. Současná Štefánikova ulice je na navážkách. K novému vchodu by tak byl násep částečně odkopán a v obou směrech by se snižoval chodník pod úroveň ulice k novému vchodu. „Máme na to studie, ty jsou ale brzděny kvůli chybějícímu rozhodnutí o pěší zóně,“ dodal Richter.

Portheimka je dílem architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Původní letohrádek dnes tvoří jeho střední část, propojovací krček a severní křídlo. Původně měl také zahradu táhnoucí se až k Vltavě. Na jejím místě je dnes park, který vznikl po roce 1951. Ve vile radnice pořádá výstavy a kulturní akce.

Fotogalerie
5 fotografií