Reality show Dovolená v protektorátu se zúčastnila rodina ve složení máma Iva, táta Miloš, syn středoškolák Marek, mladší syn Jakub, jenž navštěvoval základní školu, bratranec Honza a babička s dědou.

 „Dva měsíce natáčení v Beskydech nám zůstaly jako úžasná vzpomínka a celá rodina se snad ještě více stmelila, když po tu dobu zažila krásné věci, veselé věci, zajímavé zkušenosti zvláště s nedostatkem jídla i několikadenním hladem, děsivé zážitky, zvláště při návštěvách gestapa (křik, vyhrožování, roztrhání peřin, odvedení chlapů do vězení, úkryt ve sklepě před koncem války a kolem hrozná střelba a hlasy jednou Němců, poté Rusů),“ svěřila se babička o zážitcích během pobytu v rámci reality show.  

Vzpomínky se vracejí stále a stále, často o tom společně hovoříme. Ale vždy si uvědomujeme, jak jsme byli šťastni, že je konec války. Návrat domů byl zvláštní tím, že jsme si uvědomili postupně, co všechno máme, jakou techniku, pomocníky v domácnosti, co máme zboží v obchodech a možností výběru potravin, dále televizi, mobil, počítač, nemusíme zatemňovat, nemusíme se bát ničeho a nikoho, nejsme odposloucháváni. Prostě zažívali jsme obrovský pocit svobody a volnosti,“ dodala s tím, že na ně ostatní příbuzní byli hrdí, že v takovém prostředí přežili.

Výhru jeden milion korun si spravedlivě rozdělili na sedm dílů a část peněz se použila na studium pro chlapce, část na dovolenou a zbytek na vybavení domácnosti.

A jak žijí dnes?

Maminka Iva učí v Bakově nad Jizerou a ve volném čase dělá logopedii. Tatínek Miloš jezdí s kamionem do zahraničí. Bratranec Honza žije s přítelkyní v Kostarice a čekají miminko. Syn Marek půjde po prázdninách do maturitního ročníku a malý Kuba půjde do 7. třídy na základce. Babička s dědou si užívají spokojeného důchodu.

Ač se Česká televize setkala s obrovskou kritikou po spuštění tohoto pořadu, a to i ze zahraničí, rozhodla se ve spolupráci s režisérkou Zorou Cejnkovou k jakémusi pokračování. Tentokrát se však zájemci, kteří se mohou hlásit na stránkách ČT, neocitnou v době protektorátu, ale v jiné době, která je zatím pro diváky i účastníky tajná.

Fotogalerie
13 fotografií