Česká televize v sobotu odvysílala první díl kontroverzní reality show Dovolená v Protektorátu, která rozpoutala mnoho diskuzí. Režisérka pořadu Zora Cejnková se nyní brání, že svým projektem nehodlá urážet ty, kteří si kruté období druhé světové války zažili, ale chce připomenout odvrácenou stranu této doby.

„Chci ukázat, jak lidé v té době asi mohli uvažovat, jak se potýkali s řekněme běžnými starostmi, jak se snažili přežít v tom hrozném čase. Objeví se tam mnoho situací, které jsou pro nás, dnešní lidi, k zamyšlení, o tom, co je v životě vlastně důležité, jak by se zachovali v mezních situacích,“ vysvětlila Cejnková na chatu Blesk.cz.

„Nezapomeňte také, že přes všechnu tragičnost doby se lidé snažili normálně žít, chodit do kina, byly svatby, fotbalové zápasy, rodily se děti,“ dodala.

Zároveň podotkla, že si byla vědoma, jakému nátlaku nebohou rodinu, která neměla do první klapky tušení, do jaké doby se vrací, vystavuje. Proto si na pomoc přizvala psychology. 

„Psycholog radil při přípravě projektu a také při výběru rodiny, pak už se to rozjelo a bylo to jen na rodině,“ svěřila se. Do rukou odborníků se dostaly i děti. Museli zvážit, jak vhodné je do tohoto pořadu umístit děti, aby si neodnesly šokující a traumatizující zážitky z událostí, které zažijí.

Tohle jsme právě řešili a vyřešili s psychology, rozhodně jsme si byli vědomi jistého možného nebezpečí, ale podařilo se to ukočírovat,“ dodala Cejnková, která nakonec vybrala rodinu s pěti dospělými a dvěma dětmi.

Fotogalerie
8 fotografií