Nepřipouštíme si, že můžeme padnout. Nabereme si hypotéky, podepíšeme smlouvy na x knih ročně, naplánujeme představení, necháme natisknout plakáty… a pak to přijde. Velký třesk, pád a konec. Špitál, kapačka, svět cezený přes nemocniční okno, cash flow na nule a barevný cirkus, který vypadal, že ho není možné přerušit, tak daleko.

Potkalo to Jiřího Bartošku, ale třeba i Petra Rychlého, ovšem i spoustu jiných, ne tak viditelných.

Přináší takový zážitek prozření? Někdy bohužel překvapivě „prozřou“ rodinní příslušníci a příslušnice.

Už na to nemáš, tak maž
Martin byl kreativním ředitelem slušně velké reklamky. Pak přišel první infarkt, to se ještě vrátil do práce. Po prvním druhý a s návratem to přestalo vypadat růžově. Jeho žena, která si pořídila obchůdek se zdravou výživou, je dost otrávená, nepředpokládala, že bude živit rodinu, a teď má na krku nemocného chlapa, kterému táhne na šedesátku a úspory se tenčí. Soucit, který cítila zpočátku, se mění ve vztek. Nejdřív povšechný, na osud, který všechno pokazil, a pak i na viníka celé situace.

Ten příjemný svět, plný výletů, rautů a pozvánek na akce je najednou pryč. Telefon přestal zvonit, na Martinovo místo nastoupil někdo jiný a nemocenská je proti platu jen žebráckou almužnou. Všechno se „rozbilo“, byt ve Špindlu je třeba prodat a možná časem přijde na řadu i ten pražský. Generálka auta je najednou problém a Martin se pomalu a metodicky babrá s jediným kšeftem, který se mu podařilo sehnat.  
Moc malý, moc pozdě a jde moc pomalu. Martin cítí vinu, ale na víc teď nemá energii. Bublina praskla.

Život napjatý jako guma
Žijeme životy, kde není místo pro chybu ani nemoc, a co víc, rádi se v roli těch, kteří vydrží všechno, prezentujeme. Pocit „neporazitelnosti“ nám přináší uspokojení, jenže nemoc, obyčejné selhání těla, může všechno změnit a z elitních bojovníků se můžeme snadno změnit v poražené, kteří si zbytkem štítu zoufale chrání hlavu a modlí se, aby záchrana přišla.

A ona přijde, pokud jste si zvolili správného parťáka.

V dobrém i ve zlém
Většinou nejsme křesťané, ale jedno si od partnerství slibujeme všichni. Že se na nás ten druhý nevykašle, když se nebe zatáhne. Problém může nastat, pokud jste mu od začátku tvrdili, že vy ustojíte všechno, a váš partner či partnerka tomu rádi uvěřili.
Možná bychom si všichni měli občas střihnout nějakou chorobu jen tak cvičně a zjistit, jak na tom jsme… a pak provést kontrolu záchranných systémů. Výsledek může být překvapivý pro všechny strany.