Karty v tomto případě byly rozdány jasně. Oběť – bezúhonná mladá dívka, viník – opilý frajírek s nesympatickým vystupováním, nesympatickým fb profilem a nesympatickým černým BMW, který utekl z místa činu bez toho, aby oběti poskytl pomoc. Nebylo nad čím váhat, nebylo o čem pochybovat… a sympatie veřejnosti byly jasné.

S viníkem se svezla dokonce i jeho advokátka, která to v diskusích schytala za to, že neobhajovala svého klienta ve stylu padesátých let. (Ano, advokát musí mluvit ve prospěch svého klienta, taková je soudní praxe. Pokud případ přijme, jinou možnost nemá, i kdyby všichni ostatní klientovi přáli šibenici, kterou mu v tomto případě mnozí opravdu přáli.)

Při křižování řidiče černého „báwa" zanikl jeden důležitý fakt, pro nás, kteří případu jen přihlížejí, ten nejdůležitější. „Vrahem“ se totiž může stát poměrně snadno většina těch, kdo sedají za volant, a sekera, po které se v diskusích volá, by tedy mohla příště seknout nepříjemně blízko. Že nepíšete na fb arogantní posty? To vám před soudem pomůže jen trochu.

Opilý řidič – veselý vrah?
Nastavení české společnosti je poněkud schizofrenní. Na jedné straně jsme schopni řidiče přemlouvat, aby si aspoň malé pivko dal, to přece vyprchá, na druhé straně po každé bouračce pod vlivem zazní „pověste ho (ji) vejš“.

Možná řidič bavoráku dokonale splňuje roli padoucha, jenže on Tonda odvedle, co každý večer jezdí domů z hospody obouchaným favoritem, se může dostat do stejné situace, a že to v mnoha vesnicích patří ke koloritu, stejně jako to, že si za volant sedají lidé bez řidičáku, příliš mladí, příliš staří, příliš málo střízliví…

Touha po potrestání viníka je přirozená, ale neměla by přehlušit fakt, že zabít autem není tak těžké… a že se to může stát mnohým. To je podstata. A jak máte límeček nebo jak vypadáte, pak na bolesti pozůstalých nic nezmění.