Sedmatřicetiletá Tereza se dokonce svého času stala tváří kolekce návrhářky Tatiany Kovaříkové a nutno říci, že se této role coby stylizovaná fotomodelka zhostila skvěle. Jak se říká, iluzi značky splnila. Ale realita jejího šatníku včetně řady velkých toalet, v nichž se na pódiích gala večerů v poslední době objevuje (Česko Slovenský ples, Fotbalista roku) je značně jiná. Představuje fádní průměr zažité (občas přežité) módy, která má k vytříbenosti, puncu osobitosti dost daleko.

Kde chyba je?

Outfity, v nichž se herečka prezentuje - dámské šaty, kalhotové kostýmky, nohavice s topy plus oblíbenými vestičkami ze syntetické kožešiny - připomínají nabídku zásilkových katalogů, masovou konfekci v obchodních centrech, modýlky z rádoby fashion krámků, jež se odvážně považují za módní butiky. Což by nebyl problém, protože s tímto cenově dostupným sortimentem si musí vystačit drtivá většina všech dívek a žen. Problém však je ve volbě svršků a doplňků a také ve způsobu, jak paní Tereza jednotlivosti kombinuje, ve stylingu s nimi nakládá. Její módní výstupy se od prezentace zboží na dobírku neliší. Žádná přídavná hodnota osobitosti, kreativity… Je to úhledné, rádoby líbivé. A je to ničem. Bohužel.

Archiv snímků Terezy Kostkové z nejrůznějších společenských akcí také jasně naznačuje, že tato dáma si stále neuvědomuje, jak důležitou roli v outfitu hrají dobré boty a kabelka. Sice představují zásadní investici, ale v šatníku, pokud nejde o úchylný výstřelek, vydrží. Jejich cena se zúročí. Tyto doplňky totiž dokáží dát parádě glanc. Zejména pak klasice, tiché eleganci, k nimž herečka, jak sama tvrdí, inklinuje. Ano, i to je zásadní problém, jenž Kostkové v módním kreditu ubírá na bodech.

O nedostatku schopnosti rozeznávat svědčí i výběr toalet, v nichž Tereza moderuje zásadní společenské akce, kde je sama za sebe. Tyto kreace nelze označit za průšvih kostymérky, návrhářky, která ji na obrazovku, na TV Star Dance obléká. Tohle je osobní volba, s největší pravděpodobností z nabídky kýčovitých švadlenek, druhořadých českých návrhářek, která o vkusu nositelky rovněž nesvědčí.

Přitom by stačilo, aby si herečka na zásadní prezentace najmula dobrého stylistu, o jehož gáži by navýšila honorář. Jde o VIP akce, tudíž i o VIP outfity. Kdejaká její kolegyně, řadová modelka, moderátorka to tak dělá. A kdekterá od profesionála leccos odkouká, zásadní pravidla hry se naučí. Tak proč ne Tereza, která má všechny fyzické předpoklady včetně potřebného charisma, aby se pro veřejnost stala inspirativním vzorem elegance.