První předzvěstí Jacksonova příletu do Prahy byla obrovská socha v nadživotní velikosti na pražském Výstavišti, která zde byla vztyčena při uvedení alba HIStory na trh. A Michaelův slib zněl: Kde se socha objeví, tam zavítá i Michael. V České republice však skoro nikdo do poslední chvíle nevěřil tomu, že by „božský Majkl“ opravdu mohl přijet a ani ty nejoptimističtější fanoušky určitě nenapadlo, že právě Praha bude tím městem, ve kterém jeho poslední koncertní série The History World Tour v září 1996 odstartuje a zpěvák zde stráví celých 5 dnů.

Turné, které končilo 15. října 1997 v Jižní Africe ve městě Durban, ale opravdu mělo 7. září 1996 v našem hlavní městě začít.

Letenská pláň se tak už 3. září proměnila v jedno obrovské staveniště. Téhož dne odpoledne, krátce před pátou hodinou, přilétá Michal svým soukromým letadlem Boeing 707 se zlatým nápisem "Kingdom" na staré ruzyňské letiště, odkud odjíždí do hotelu InterContinental, kde má zamluvené prezidentské apartmá v 8. patře.

Další den odpoledne se Michael vydává na nákupy i krátkou vycházku Prahou. Několik fanoušků mu předvádí i pověstný „moonwalk“ a Michael je odměňuje svým potleskem.

The History World Tour v číslech

* Král popu při něm odehrál 82 koncertů, na které přišlo přes 4,5 miliónů fanoušků v 58 městech, 35 zemích a 5 kontinentech.

* Průměrně každý z těchto koncertů navštívilo skoro 55 000 fanoušků.

* Koncert na pražské Letné navštívilo přes 130 000 lidí.

* Celý náklad převáželo 43 kamionů.

* Postavené pódium vážilo550 tun.

* S Michaelem při turné spolupracovalo přes 160 stálých spolupracovníků.

* V každém městě bylo najmuto dalších 200 lidí, kteří stavěli pódium a 200 lidí jako ochranka. Jen o to, aby při téhle show pracovala správně světla, se staralo 14 lidí.

* Ve Wembley ve Velké Británii přesáhl počet prodaných vstupenek na koncerty tohoto turné 1 milión lidí.

* V Luxembourgu koncert navštívilo přes 10 000 lidí, což je 10 % obyvatel.

* Na Novém Zélandu se vstupenky na 2 koncerty vyprodaly v rekordním čase a to za 3,5 hodiny.

Ve čtvrtek 5. září zůstává kvůli špatnému počasí ve svém apartmá, z kterého má výhled přímo na svou obří sochu, postavenou na Letné v místech, kde stával Stalinův pomník a po 18 hodině na Letnou odjíždí na poslední zkoušku před koncertem.

Den před koncertem se vydáva na prohlídku Pražského hradu a po prohlídce Chrámu svatého Víta se setkává s tehdejším prezidentem Václavem Havlem. Odpoledne odjíždí do dětského domova na Zbraslavi a potom i do traumatologického dětského centra v motolské nemocnici, kde dětem rozdává hračky, které ve středu ve městě nakoupil.
Celá oblast Letenských sadů je den před koncertem uzavřena.

Zlatý kostým, ve kterém Michael vystoupil, měl cenu asi 400 000 Kč
Autor: YouTube.com

V pátek 7. září Michael tráví celý den v hotelovém apartmá, které opouští až při odjezdu na své vystoupení.

Policisté v okolí Letenské pláně odklánějí dopravu, je postaveno přes 5 kilometrů zátarasů. Od rána zde postávají stovky fanoušků, kteří chtějí získat co nejlepší místo. Pořadatelé je však na Letnou pouští až ve 14 hodin.
Krátce po 19 hodině se na jevišti objevuje předskokan, švýcarský zpěvák DJ Bobo. Ve 20.30 hod. začíná hlavní show. Na obřích obrazovkách fanoušci sledují dokument, který zachycuje Michaelův umělecký život formou 3D letu v raketě, která se náhle objevuje přímo na pódiu a z ní vystupuje ve zlatém kostýmu sám Michael Jackson. Vystoupení zahajuje skladbou Scream, odzpívá 20 písní a po dvouapůlhodinové show končí hitem Heal the World. V ten okamžik nad Letnou vypuká obrovský ohňostroj. Hned po koncertu unavený Michael odjíždí zpátky do hotelu.

V neděli krátce po poledni Michael odlétá do Budapešti, kde se koná další z koncertů.

 

 

Fanoušci, kteří na první koncert turné The History World Tour přijeli z celého světa, jsou touto velkolepou show plnou zajímavých efektů nadšeni, kritici ale označili koncert za „velké nic“, „nejhorší kulturní zážitek“ či za „směšný cirkus“.

Program turné The History World Tour:

Scream
They Don`t Care About Us
In The Closet
Wanna Be Startin Something
Stranger In Moscow
Smooth Criminal
You Are Not Alone
The Way You Make Me Feel
Medley Jackson 5
* I Want You Back / The Love You Save / I'll Be There
Medley Off The Wall
* Rock With You / Off The Wall / Don't Stop Til You Get Enough
Billie Jean
Thriller
Beat It
Blood On The Dancefloor
Come Together
Dangerous
Black Or White
Earth Song
Heal The World
History

* Poznámka: písně byly odzpívány jen v určitých zemích