Když se po telefonátu s otcem princ Harry (39) narychlo přihnal do Británie, aby si s nemocným tátou osobně promluvil, král Karel kvůli synovi pozdržel naplánovaný odlet helikoptérou na venkov a přivítal syna ve svém sídle Clarence House. Asi po půlhodinovém setkání pak z Clarence House i s Camillou odjeli státním vozem do zahrad Buckinghamského paláce, odkud letěli do Sandringhamu v Norfolku. Tam krále čeká nařízená léčba a odpočinek. 

Volba vozu, jímž královský pár cestoval z Clarence House do paláce, přitom zaujala mnoho lidí. Král si totiž vybral speciální, tmavě rudou státní limuzínu Bentley. 

Vůz je to skutečně nádherný, nese v sobě ale také zvláštní význam. Využívala ho už zesnulá Karlova matka královna Alžběta II. (†96), pro jejíž potřeby byl speciálně upraven. 

Jasný vzkaz pro občany

Především má ale auto obrovská okna, kterými jde na jeho posádku dobře vidět. Když se král přesouval centrem Londýna do zahrad paláce, záleželo mu na tom, aby ho jen den po veřejném oznámení vážné diagnózy jeho občané na vlastní oči viděli.

Po setkání s Harrym byl navíc očividně nabitý dobrou náladou a na přítomné davy příznivců, které mu mávaly a zdravily ho, se nadšeně usmíval a mával jim i s Camillou nazpět. Jako by jim snad chtěl ukázat, že je všechno v pořádku a nemusí se o něj bát...

Udělal to schválně?

Teď už se král léčí na venkově v Sandringhamu, kde k tomu má patřičné soukromí. Je ale jasné, že na své občany nezapomíná ani v těžkých chvílích. Vozidel má totiž celý arzenál, a bylo by opravdu podivné, kdyby si auto s možná vůbec největšími okny vybral jen tak náhodou. 

Video
Video se připravuje ...

Obří útok na Ukrajinu. Agáta platí desetitisíce kvůli Soukupovi. Kdo zastoupí Karla III.? Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
30 fotografií