Každý rok vždy hlava britské monarchie promlouvala ve vánočním čase ke svému lidu - a jinak tomu nebude ani tento rok. Loňský projev Karla III., jehož se chopil pár měsíců po smrti své matky, královny Alžběty II., sice už vedl jako nový vladař, ovšem stále ještě jako princ Charles. Korunovace se dočkal až letos v květnu. Už teď je však jasné, že při svém proslovu poruší tradici, která se v jeho rodině až doposud vždy pečlivě dodržovala.

Až doposud tomu bylo tak, že královna při vytváření svého projevu vždy využívala odborné poradce, kteří jí pomáhali s tvorbou důležitého odkazu její zemi, tak, aby ve stručnosti pojmul všechny důležité body, co se nesměly opomenout. Jenže Karel III. to udělá tentokrát po svém. Doslova a do písmene! Pomoci odborníků se totiž rozhodl nevyužít, což je krok velmi nečekaný!

Video
Video se připravuje ...

God Save the King Reuters

Sám si sepsal do jakéhosi „scénáře“ svého projevu jen krátké body, o kterých chce postupně mluvit. „Minulý rok to bylo podobně, tehdy mu poradci dělali v jeho projevu pouze potřebné úpravy tak, aby to sedělo s archivními záběry, které do řeči vkládala produkce,“ citoval slova experta na královskou rodinu, Ephraima Hardcastlea, deník Daily Mail. Letos by to však mělo být celé v režii nového vladaře.

A co více, král Karel III. hodlá hovořit, jak se říká, z patra! Král zjistil, že se mu nejlépe mluví tehdy, když se co nejméně připravuje. Je to schopnost, kterou se naučil, až když byl starší.“ Bylo to na Diamond Jubilee Concert na The Mall v roce 2012, kdy se tehdy rozhodl, že jeho formální projev nebude stačit, zaimprovizoval a hovořil zcela spontánně.
Fotogalerie
51 fotografií