Jako pověstná dýka do zad musí pro prince Harryho a jeho manželku působit ocenění Jasona Knaufa (39), který dříve pracoval jak pro prince Williama a Kate Middletonovou (41), dnes princeznu Catherine, tak později i pro prince Harryho a Meghan Markleovou. Muž, jenž byl zaměstnán jako asistent vysoce postavených členů královské rodiny, se totiž stal poručíkem Královského viktoriánského řádu - toto vyznamenání mu bylo uděleno při slavnostní ceremonii ve Windsoru samotným Williamem.

K sympatickému Jasonovi se však váže velký skandál. Když pracoval jako tajemník komunikace pro vévodu a vévodkyni ze Sussexu v roce 2018, vyjádřil své obavy ohledně Meghan e-mailem, který poslal tajemníkovi následníka trůnu - patrně v naději, že donutí Buckinghamský palác chránit šikanovaný personál před nepřijatelným chováním bývalé seriálové herečky. Právní tým Meghan sice v minulosti tvrdošíjně popřel toto obvinění, ona si však nechvalnou nálepku tyranky nese dodnes.

V kontroverzním (a notně jednostranně pojatém) dokumentu na Netflixu nazvaném jednoduše Harry & Meghan právnička vévodkyně tvrdila, že bývalý asistent nemohl vypovídat v její soudní kauze proti nakladatelství novin „bez souhlasu svých nadřízených“. Z toho jasně vyplývá, že celý případ, jenž se pak rozjel a vrhl na královský pár - žijící dnes za velkou louží v USA - negativní světlo, byl podle nich neoficiálně posvěcen právě Williamem, jenž se tak vlastně podílel na systematickém ničení Harryho a Meghan.

Video
Video se připravuje ...

William slíbil králi věrnost, pak svého otce políbil. AFP/Profimedia

Důkazy, které měl Knauf k dispozici, poté poskytl přímo soudu, přičemž v procesu zůstal neutrální. Zda byly skutečně relevantní a jak tomu vlastně všemu bylo doopravdy, to se nejspíše nikdy nedozvíme, jelikož členové královské rodiny (samozřejmě s výjimkou Harryho s Meghan, kteří se od nich však trhli) mají ve zvyku se nikterak nevyjadřovat k těmto divokým spekulacím. Drží se moudrého rčení, že mlčeti zlato. Jisté však je, že byl muž, jenž se nově pyšní šlechtickým titulem, vždy vyhledávaným esem ve svém oboru.

Před vstupem do Buckinghamského paláce pracoval jako výkonný ředitel pro korporátní záležitosti v řadě institucí, od kanceláře novozélandského premiéra po britské ministerstvo financí či Royal Bank of Scotland. Se šikanou zaměstnanců, pokud k ní docházelo, se ale zřejmě setkal až za zdmi královského sídla… Jisté je, že jeho nový titul musí být pro vévodu a vévodkyni ze Sussexu pořádně hořkým zklamáním - a podle sociálních sítí jejich fanoušků nejen dýkou do zad, ale i jasně zdviženým prostředníčkem do jejich tváří…

Fotogalerie
63 fotografií