Součástí oslav korunovace Karla III. (74) byl v neděli také megakoncert plný hvězd, tance i mluveného slova. Jedním z těch, kdo před početným davem vystoupili, byl i princ William.

Budoucí král se postavil na pódium ve tvaru britské vlajky a pronesl na počest svého otce a nevlastní matky dojemnou řeč. „Dobrý večer, Vaše Veličenstva, dobrý večer, Windsore!“ pozdravil princ a zažertoval, že na rozdíl od Lionela Richieho (73) – jednoho z vystupujících a autora hitu All Night Long (celou noc, pozn. red.) – mu to celou noc trvat nebude.

„Jak řekla moje babička, když ji korunovali, korunovace jsou deklarace našich nadějí do budoucnosti. Vím, že nás odtamtud seshora teď s láskou sleduje. Jako matka by byla moc pyšná,“ promlouval a jedno oko nezůstalo suché.

„Služba, Harry!"

„Přestože jsou oslavy skutečně velkolepé, jejich jádrem je jednoduché poselství: služba. První slova mého otce při včerejším vstupu do Westminsterského opatství byla příslibem služby. Byl to závazek pokračovat ve službě,“ pokračoval princ.

Právě tato slova si mnozí vyložili jako malý rýpanec na adresu jeho mladšího bratra, prince Harryho. Na sociálních sítích se okamžitě objevily emotivní reakce: „Služba, Harry! Slyšíš to?!“ vzkazovali princi mnozí. Prožít celý život ve službě vlasti ale jistě není pro každého... A Harry v posledních letech dává jasně najevo, že pro něj takový život zkrátka není.

William: Jsme moc pyšní

William dál ve své řeči vyzdvihl charitativní práci svého otce a jeho snahu o ochranu a obnovu životního prostředí. „Papá, jsme na tebe všichni moc pyšní,“ vzkázal otci.

 

Video
Video se připravuje ...

Korunovace krále Karla III. ve Westminsterském opatství. Reuters

Fotogalerie
97 fotografií