Ačkoliv první zprávy o chystajícím se koncertu byly spíše rozpačité kvůli špatné organizaci, tak konečné provedení této akce vyrazilo dech všem.

Nemnohé zaráželo, že na tak výjimečné akci tvrdě odmítali vystupovat zpěváci jako Harry Styles, Kylie Minogue, nebo dokonce sir Elton John, který byl samotnou královnou povýšen rytířským titulem.

Mnoho fanoušků ale i tak nepřišlo o zábavu a mohli se těšit na kapelu Take That, zpěváky Lionela Richieho, který se ukázal ve velmi elegentním obleku, extravagantní Katy Perry či operního pěvce Andrea Bocelliho, Sira Bryna Terfela či Alexis Ffrench.

Zatímco vše vypadalo zezačátku idylicky, tak hned u vstupu započaly problémy. Mnoho lístků se ukázalo neplatných a před samotným panstvím se začal hromadit dav nespokojených lidí, které musela usměrňovat policie.

Jako první z hvězd dorazili Andreas Bocelli, Amanda Holdenová, Garath Malone či zpěvačka Nicole Scherzingerová,která všechny ohromila svou modrou sametovou róbou.

Magický večer moderoval herec Hugh Bonneville, který je českým divákům znám ze seriálu Panství Downtown či filmové série Medvídek Paddington.

V rozhovoru pro tiskovou agenturu PA řekl, že pro jeho generaci a generaci jeho rodičů byla královská rodina „tmelem, který spojoval naše národy," a je nyní na budoucích generacích, aby určily, co pro ně monarchie znamená. Jeho účast je chápána jako malá poklona zesnulé královně Alžbětě II., která si v klipu s milovaným medvídkem Paddingtonem hrála.

Ze slavných tváří dorazila i dcera slavného "brouka" Paula, Stella McCartney, se svou přednáškou o environmentální udržitelnosti. Ekologie je celoživotní a velmi blízké  téma krále Karla III. a touto přednáškou hned v první den své oficiálního kralování nastolil veřejnosti téma, se kterým se bude i nadále potýkat a zabývat se. I díky tomu mnoho rekvizit či kelímků bylo na koncertě ekologicky rozložitelných, aby co nejméně poškodily přírodu.

Koncert započal v 21:00 a jako první nastoupila na scénu kapela Take That. Jednalo se o jejich první vystoupení od roku 2019.

Video
Video se připravuje ...

God Save the King Reuters

Současně s korunovačním koncertem ve Windsoru proběhla po Británii i speciální akce Lighting Up The Nation, při níž byla pomocí projektorů, laserů a dronů osvětlena místa po celé Velké Británii.

Zapojila se města jako Blackpool, Sheffield, Cardiff, Edinburgh, Newcastle a Gateshead, Cornwall a Belfast a mnoho menších.

Během show přednesl herec James Nesbitt báseň, kterou napsal Daljit Nagra, předseda Královské literární společnosti, a zpěvačka Paloma Faith zahrála jeden ze svých hitů.

Když se na pódiu konečně objevila královská rodina, všichni lidé se v záplavě emocí pustili do nekonečných ovací. Na programu také byly dětské sbory, královský balet, opera i vystoupení oficiální shakespearovské společnosti. Nechyběly ani slavné loutkové postavičky Muppeti nebo hudební megastar Tiwa Savage.

Fotogalerie
102 fotografií