Když královské procesí po téměř dvouhodinové ceremonii, při níž byl ve Westminsterském opatství korunován jak Karel III., tak jeho žena Camilla, která se stala královnou, začalo odcházet z chrámu, na dva tisíce hostů začaly zpívat hymnu. Kamery vše detailně zabíraly, proto si fanoušci a diváci nemohli nepovšimnout okamžiku, kdy Karel procházel kolem místa, kam byl v rámci zasedacího pořádku umístěn princ Harry.

Nejen že se Harrymu při hymně rty pohybovaly sotva znatelně, přímo při průchodu krále sklopil hlavu. Zatímco všichni s hlavou vztyčenou průvod sledovali, popřípadě se hlavou poklonili, Harry měl hlavu pouze dole.

Harry sklopil hlavu, když kolem něj jeho otec, čerstvě korunovaný král Karel III., procházel.
Autor: Reprofoto Reuters

Zrovna v ten okamžik se Karel na chvíli zastavil a hlavu měl pootočenou jeho směrem. Také směrem k Williamovi, Kate a svým královským sourozencům, kteří seděli v prvních lavicích. Ve druhé řadě byla například princezna Anne, Karlova sestra, jejíž klobouk s červenou chocholkou částečně prince Harryho zakrýval. Bylo však zřetelně vidět, že hlavu směrem ke svému otci nezvedl.

Cloumala s ním nervozita? Tak totiž působil, když sám vstoupil do hlavního chrámu opatství - nevěděl kam s rukama, kam s očima. Jakmile se ale usadil do lavic po bok svých příbuzných, viditelně ožil, usmíval se a čile konverzoval. Expertka na odezírání ze rtů zachytila část konverzace mezi ním a jeho sousedem, manželem princezny Eugenie Jackem Brooksbankem. Ten se ho nejspíše ptal, kdy se vrací zpět do Států. Protože Harry mu odpověděl: „Ve tři čtvrtě na čtyři,“ což by odpovídalo času, kdy už mířil na letiště Heathrow. Čemuž se jeho příbuzný podivil a zeptal se: „Vážně, kdy?“ Na to mu Harry odpovídal: „Myslím že zítra,“ což odpovídá tomu, že do USA dorazil v neděli ráno (SELČ). Korunovace totiž připadla na den čtvrtých narozenin jeho syna Archieho.

Druhým důvodem Harryho sklopené hlavy mohly být velmi ochlazené a pošramocené vztahy Harryho s královskou rodinou poté, co se s manželkou Meghan rozhodli trhnout a opustit aristokratické hnízdo v Británii. Rodinné „firmě“ odmítli sloužit, byly jim odebrány tituly i privilegia, ačkoli bídu s nouzí rozhodně netřou. K živobytí si za oceánem pomáhají různými mediálními výstupy, ve kterých skutečně důkladně vyprali všechno špinavé prádlo, co to šlo.

Je otázkou, zda se někdy rodina a zejména dva znesváření bratři usmíří. Aby pak jednou nebylo pozdě. Na dlouhou dobu byla korunovace, po loňském pohřbu královny, zřejmě poslední takto velkolepou akcí. Další kapitolu pak bude psát po Karlovi III. až další král… William…

Fotogalerie
33 fotografií