Nakldatelství Penguin Random House oznámilo, že kniha ponese název Spare, tedy náhradník. Dílo bude přeloženo do 16 jazyků a ve španělštině bude název ještě „kousavější“SPARE: EN LA SOMBRA, tedy Spare: Život ve stínu. Český název zatím znám není, jistě ale půjde o něco v podobném duchu. 

Nepůjde rozhodně o žádné malé dílko; v originále budou mít paměti, které Harry sepsal se svou manželkou Meghan (41), slušných 416 stránek. Na těch bude rozebírat své dětství po smrti maminky Diany (†36), Megxit i manévry kolem úmrtí královny Alžběty II. (†96) a konflikty s ostatními pozůstalými po ní. Datum vydání bylo stanoveno na 10. ledna 2023.

Oficiální vyjádření nakladatelství tvrdí, že nás kniha vezme zpět „do jednoho z nejožehavějších momentů 20. století“. „Dva mladí chlapci, dva princové, kráčí za rakví své matky a celý svět je sleduje s žalem a hrůzou zároveň,“ stojí v něm.

„Zatímco je Diana, princezna z Walesu, ukládána k věčnému odpočinku, miliardy lidí přemýšlí nad tím, co se asi honí princům hlavou, co asi cítí a jak se od tohoto okamžiku bude jejich život nadále vyvíjet. Co se Harryho týče, tohle je jeho příběh,“ pokračuje. 

Zvláštní obálka

Na přebalu knihy je velká Harryho portrétní fotografie. Na sobě má jednoduché tričko a jakýsi náhrdelník, z těch ale kouká jenom kousek. Snímek totiž zabírá hlavně princův obličej. Harry se tváří vážně, bez úsměvu, a mírně krčí obočí, jako by ho něco trochu znepokojovalo. Jeho tvář přitom zeshora ozařuje naoranžovělé světlo, které působí trošku jako svatozář...

Peníze půjdou na nemocné děti

Vyjádření zároveň potvrdilo, co se stane s penězi, které kniha vydělá. Slušné částky obdrží charity, které Harry dopředu určil. 1,5 milionu liber (42 milionů korun) dostane Sentebale – charitativní organizace, kterou Harry založil v roce 2006 na pomoc dětem a dospívajícím s virem HIV. Dalších 300 tisíc liber (8,5 milionu korun) půjde neziskovce WellChild, jejímž byl Harry patronem v dobách své práce pro monarchii. Také tato organizace se zaměřuje na nemocné děti.  

Video
Video se připravuje ...

Královská zaměstnání. Jaké vykonávali profese, než se stali členy královské rodiny na plný úvazek? Videohub

Fotogalerie
388 fotografií