Záhada z roku 1483 kolem princů Eduarda V. a Richarda, vévody z Yorku, by mohla být díky novému králi konečně vyřešena! Chlapci byli podle anglické legendy zavražděni svým strýcem Richardem III., který se chtěl chopit trůnu. 

Starší Eduard se po smrti svého otce Eduarda IV. automaticky stal králem. Jeho strýc ale oba synovce označil za nelegitimní dědice a nechal je uvěznit do Toweru. Kluky už nikdo živé neviděl... Richard se posléze nechal korunovat anglickým králem a vešel do dějin jako Richard III. 

Záhadné dětské ostatky

Problém byl, že o údajné vraždě dlouho chyběly důkazy. Princové sice zmizeli z povrchu zemského, žádná těla se ale tehdy nenašla. Až 200 let po údajném zločinu se v 17. století nalezly v Toweru ostatky dvou dětí a o dalších sto let později pak ostatky dalších dvou v areálu hradu Windsor. 

Alžběta II. testování odmítla

Královna Alžběta II. nikdy k testování DNA nesvolila, nový král Karel III. je ale vášnivým fanouškem archeologie, kterou dokonce na Cambridge sám studoval. Výzkum proto na rozdíl od matky podpořil a milovníkům historie dal důvod k radosti.

Příběh o vraždě dvou chlapců na příkaz lstivého strýce má dodnes své trhliny. Tuto teorii zpopularizoval William Shakespeare ve své hře Richard III., ačkoli někteří historici naznačují, že příběh je jednoduše kusem tudorovské propagandy, která se rozšířila po jeho smrti, aby pošpinila jeho dědictví. Ale bez důkazů z první ruky nebo DNA zůstává zmizení bratrů záhadou.

Karel III. dal výzkumu zelenou

Protože těla jsou nyní pohřbena v královských kryptách, potřebují odborníci povolení od panovníka k provedení testů. Podle Tracy Bormanové, šéfky  neziskové organizace Historic Royal Palaces, která spravuje některé z neobsazených královských paláců, zesnulá královna zablokovala jakékoli takové vyšetřování. Charles však „zaujímá velmi odlišný názor“ a podle Bormanové prý podporuje testování DNA.

„Řekl, že by rád pokračoval ve vyšetřování, abychom mohli jednou provždy určit, jak zemřeli tito mladí členové královské rodiny,“ uvedla ve svém projevu na literárním festivalu  ve Staffordshiru.

Princové možná přežili

Podle jedné z teorií, která hovoří ve prospěch přežití princů, uzavřel ve skutečnosti Richard III. dohodu s jejich matkou Alžbětou Woodvillovou a umožnil jim žít pod falešným jménem v ústraní a bez nároku na trůn. 

Sám Richard III. skončil neslavně. Padl během bitvy u Bosworthu 22. srpna 1485, poslední rozhodující bitvy Války růží, a na trůnu ho nahradil Jindřich VII. Jeho tělo bylo převezeno do nedalekého Leicesteru a pohřbeno bez obřadu – a překvapivě bylo nalezeno až v roce 2012 pod místem, na kterém v současnosti vzniklo parkoviště.

Objev jeho těla podnítil nový zájem o příběh mladých princů. Anglická církev však s podporou královny a ministrů opakovaně odmítla povolit forenzní testování. 

Video
Video se připravuje ...

Ludvík XIV. Slavný, zhýralý i nenáviděný Král Slunce Videohub

Fotogalerie
133 fotografií