Následník trůnu princ William (41) uprostřed, po jeho levé ruce dcera princezny Anne Zara Tindall (41), vedle ní Lady Lousie Windsorová (18) (dcera prince Edwarda), vedle ní dcera prince Andrewa princezna Beatrice (34), zády k Williamovi princ Harry (38), princezna Eugenie (34, sestra Beatrice) a vedle ní nejmladší James, vikomt Severn (14), syn prince Edwarda. V rohu, po pravé ruce Williama nejstarší Alžbětin vnuk Peter Phillips (44), syn princezny Anne.

Na žádost krále oblékl slavnostní vojenskou uniformu i princ Harry, poprvé od roku 2020, kdy se vzdal svých povinností v monarchii. Od úmrtí královny se Harry vždy na veřejnosti objevoval v civilním obleku, ačkoliv odsloužil dva turnusy v Afghánistánu, píše server BBC News.

Video
Video se připravuje ...

Smuteční průvod doprovodil ostatky Alžběty II.: Sledovali jsme s královským expertem Forejtem! Petr Macek, Lukáš Červený

Během jejich vigílie sálem stále procházela veřejnost, pietnímu aktu z bočního balkonu přihlížel nejmladší syn Alžběty princ Edward s manželkou Sophií, kteří "dohlíželi" na své děti, nejmladší královnina vnoučata Louisu a Jamese.

Když špalír vnoučat opouštěl sál, při výstupu do schodů těsně předtím, než zmizeli v útrobách parlamentu, musela se celá skupina zastavit. Na předposledním schodu zřejmě něco upadlo královnině nejstarší vnučce Zaře, která se musela sehnout, a celou skupinu tak zabrzdila. 

Video
Video se připravuje ...

Voják zkolaboval u rakve královny Alžběty II. Facebook

Tradice vigilie princů vznikla v roce 1936 po úmrtí krále Jiřího V. Při posledním úmrtí panovníka, Jiřího VI. v roce 1952, se tento obřad nekonal, protože král neměl mužského potomka, ale dvě dcery. V pátek se poprvé vigilie - dosud určená výhradně princům - účastnila i princezna, Alžbětina dcera Anne. Nyní to bylo podle stanice BBC poprvé v historii, co se vigilie účastnila také vnoučata zesnulého člena královské rodiny.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let ve svém skotském venkovském sídle Balmoral. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách se uskuteční v pondělí.

Video
Video se připravuje ...

Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II. Reuters

Fotogalerie
39 fotografií