Dnešek se stal velkým milníkem v historii britské královské rodiny. Královna Alžběta II. v úterý kvůli zdravotním problémům nezahájila nové zasedací období parlamentu, jak tomu až dosud bývalo tradicí. Kvůli dlouhotrvajícím zdravotním problémům a indispozici pohyblivosti ji musel zastoupit její nejstarší syn, následník trůnu, princ Charles, jenž celou událost zahájil přednesem legislativního programu vlády.

„Prioritou vlády Jejího Veličenstva je růst a posílení ekonomiky a pomoc při snižování životních nákladů rodin. Vláda Jejího Veličenstva vyrovná příležitosti ve všech částech země a podpoří více lidí v tom, aby si našli zaměstnání,“ stálo ve vládním textu přečteném následníkem trůnu. Hospodářský růst hodlá vláda podpořit „odpovědným přístupem k veřejným financím, snižováním dluhu a zároveň reformou a snižováním daní“.

VIDEO: Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny 

Video
Video se připravuje ...

Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny Videohub

Ještě předtím však došlo na velmi emotivní okamžiky - předtím, než se Charles dnes v 11 hodin pustil do čtení královnina proslovu, dlouze hleděl na korunu, která ležela vedle něj. Až poté oslovil přítomné poslance, včetně premiéra Borise Johnsona (57). Koruna Imperial State Crown - největší symbol britské suverénní moci a autority, byla přepravena do Westminsteru limuzínou ještě před příjezdem prince z Walesu, jemuž dělala společnost manželka Camilla,vévodkyně z Cornwallu (74).

Kromě nich se dostavil i princ William (39), který jednoho dne sám usedne na trůn. Na své vůbec první státní otevření parlamentu si pospíšil - a dorazil asi pět minut před svým otcem. Manželku Kate Middletonovou (40) tentokrát nechal doma.

A i když Její Veličenstvo uposlechlo rady lékařů a poprvé za 59 let tuto událost vynechalo, podle vyjádření Buckinghamského paláce celou akci sledovalo v televizi z hradu Windsor. Během své 70leté vlády vynechala královna tuto událost pouze dvakrát: v letech 1959 a 1963, kdy čekala syny Andrewa (62) a Edwarda (58). 

Fotogalerie
63 fotografií