Po celá staletí si britská královská rodina svou pověst úzkostlivě hlídala. Všechno, co by mohlo vrhnout na rodinu stín, muselo být nemilosrdně potlačeno. Hříchy proti protokolu se neodpouštěly. A spojit své jméno s někým, kdo nebyl hoden královské rodiny? Nemyslitelné. Láska k rozvedeným protějškům, která už z rodiny vyhnala nejednoho člena, je ale prakticky nic oproti gigantickému skandálu, se kterým teď zápolí princ Andrew.

Akce vyvolala reakci a už je jasno. „Prince Andrew přijde o své vojenské tituly a patronáty a už se mu nebude říkat Jeho královská Výsost,“ uvedla britská BBC. Sám Buckinghamský palác na twitteru uvedl, že princ vrátil vojenské tituly a královské záštity Alžbětě II.

Vévoda z Yorku ve středu neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze strany Virginie Giuffreové, která jej viní ze sexuálního napadení. „Vévoda z Yorku s královniným souhlasem odevzdal své vojenské tituly a královské záštity. Vévoda z Yorku se i nadále nebude účastnit veřejných aktivit a v tomto případě se hájí jako soukromá osoba,“ napsal palác v prohlášení. O jaký případ se jedná, neupřesnil.

Královský zdroj agentuře Reuters řekl, že Andrew již nebude při žádných oficiálních akcích používat titul „Jeho královská Výsost“ a jeho role připadnou dalším členům královské rodiny.

Stahovala se mračna

Kritici o tom spekulovali už delší čas a otázka byla logicky probírána i přímo v paláci. Vysoko postavený zdroj z paláce se k věci nedávno vyjádřil pro list The Post. „Jak je možné, že Andrew je nadále Jeho královská výsost, navzdory všemu tomuhle šílenství, ale Harry a Meghan mají zakázáno používat své tituly jen proto, že se stáhli ze svých pracovních povinností?“ ptal se zdroj.

VIDEO: Na lyžáku učitel zneužil 17 chlapců základní školy. Po dvou letech čeká na svůj trest.

Video
Video se připravuje ...

Na lyžáku učitel zneužil 17 chlapců základní školy. Po dvou letech čeká na svůj trest. Repro foto/TV JOJ

„Jsem si jistý, že ta samá otázka zní uvnitř paláce. Musí s tím něco udělat, nemohou jen tak sedět a ignorovat to. Nemohou udržet status quo, musí něco udělat,“ tvrdil. A jak je vidět, jeho slova nebyla daleko od pravdy.

Za co bude souzen?

Jedenašedesátiletý Andrew, královnin druhorozený syn, je součástí kauzy týkající se amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, s nímž se přátelil. Epstein byl v roce 2019 nalezen mrtvý v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces. Podle vyšetřování spáchal sebevraždu. Po jeho smrti se pozornost amerických úřadů obrátila k jeho dlouholeté britské spolupracovnici Ghislaine Maxwellové, která byla v prosinci uznána vinnou ze sexuálních zločinů.

Giuffreová vévodu z Yorku viní ze sexuálního napadení před 20 lety, když byla nezletilá. Princ veškerá obvinění odmítá. Jeho právníci původně požadovali odmítnutí žaloby s odvoláním na dohodu, kterou Epstein uzavřel s Giuffreovou v roce 2009. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí zaplatil 500.000 dolarů (skoro 11 milionů korun). Podle princova týmu dohoda zahrnuje pasáž, která v této věci vylučuje stíhání dalších osob.

 

Fotogalerie
65 fotografií