Dva královští bratři William a Harry si byli po smrti jejich maminky, princezny Diany vůbec nejbližšími lidmi. Podle spisovatele Roberta Laceyho, kterému letos vyšla první kniha v češtině věnující se právě vztahům sourozenců William a Harry: Bitva bratrů, bylo jejich pouto nejsilnější ve třech životních obdobích. Poprvé po smrti jejich matky. Když se tuto tragickou zprávu jako první dozvěděl William, měl ihned strach o Harryho, jak na to bude reagovat. Podruhé byl jejich vztah nejsilnější, jakmile spolu začali divočit.

O dva roky starší William byl kolem roku 1998 v pubertě a začal si do sklepu paláce na venkově v Highgrove zvát své kamarády a kamarádky. „Princ Charles je nechal přetvořit prostor v diskotéku s názvem Klub H. A to je místo, kde chlapci začali dělat různé neplechy. Zlobit však začal jako první starší bratr a to není úhel pohledu, jakým to popisoval britský tisk. Nikdy nekritizovali Williama, ale vždy vinili Harryho a dávali mu nálepku nezbedného chlapce,“ prozradil v Blesk Podcast Robert Lacey.

Podle královského komentátora to byl William, kdo večírky organizoval a nosil na ně alkohol. Večírky se konaly, když princ Charles nebyl doma a to se podle Laceyho knihy stávalo docela často, neboť býval v práci nebo u Camilly. Harry proto už od útlého věku třinácti let pil alkohol a později se k tomu přidala marihuana a náklonnost k ženám. 

Lidský Harry

William byl ten správňák a Harry ten, kdo dělal chyby, rád se napil a byl tím, koho načapali, že kouří marihuanu. A taky to byl on, kdo měl hodně přítelkyň. Tato lidská stránka k němu přitahovala lidi a polidšťovala britskou královskou rodinu,“ vysvětlil Lacey, proč ho lidé v Británii přes všechny jeho neduhy ještě donedávna zbožňovali.

Třetí moment, kdy si byli nejbližší, bylo paradoxně po královské svatbě Williama a Kate v roce 2011. Z páru se dle mínění odborníka zrodila trojice. „Harry se stal věrným poručíkem, někdo by ho označil za rodinného vtipálka a nadále držel s Williamem a jeho ženou, s níž si byli velmi blízcí. Jenže pak se objevila nová postava. Meghan,“ naznačil Lacey, jak se silný vztah dvou bratrů, který byl jedním z pilířů britské monarchie, rozbil.

Nedorozumění mezi bratry vinou Meghan a dalších okolností narůstaly, i když princ Harry ještě letos v březnu u Oprah tvrdil, že jsou bratři a budou se milovat. William ale nemohl podle Laceyho akceptovat, jaká Meghan je. „Harry má pocit, že William a Kate nerespektují jeho ženu. William mu řekl, že si měl vzít víc času předtím, než se uvázal k Meghan,“ odhalil hlavní spor mezi bratry. Podle něj, i dalších odborníků z Británie, ke smíření mezi nimi jen tak brzy nedojde.

Jak se liší vnímání Meghan v USA a v Británii, proč William neodpustí chování Meghan ke královským zaměstnancům a z jakého důvodu dal Harry s Meghan rozhovor Oprah Winfreyové, prozradil Robert Lacey v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Harryho k chlastu a večírkům přivedl William, říká spisovatel Robert Lacey Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
94 fotografií