Tučné bolestné ve výši 1,5 milionu liber za podvodné jednání renomovaného moderátora Bashira a psychickou újmu, kterou způsobil princeznině rodině, převážně jejím synům Williamovi (39) a Harrymu (36), půjde na charitativní účely, organizaci nebo organizace mají podle informací serveru The Sun vybrat sami monarchové. Předpokládá se, že hlavní slovo budou mít pozůstalí princové.

Dar bude zahrnovat částku 1.15 milionů liber (34 milionů Kč), kterou stanice vydělala prodejem globálních práv na rozhovor s bývalou manželkou prince Charlese.

V tomto interview „století“ z roku 1995 Diana poprvé veřejně přiznala nevyhnutelný rozklad vztahu s následníkem trůnu, když pronesla slavnou větu: „V tom manželství jsme byli tři,“ čímž narážela na Charlesovu (73) milenku, jeho současnou manželku Camillu Parker Bowlesovou (74). Princezna promluvila také o vlastní nevěře, bulimii či sebevražedných sklonech.

Podle nezávislého vyšetřování, které vedl bývalý soudce John Dyson a jehož výsledky byly zveřejněny v květnu letošního roku, využil Bashir při snaze získat rozhovor s princeznou padělaných dokumentů.

Dianin bratr Charles Spencer řekl, že ho Bashir přesvědčil, aby ho seznámil se svou sestrou, tvrzením, že Dianu odposlouchávají tajné služby. Ukázal mu zfalšované bankovní výpisy, z nichž mělo vyplývat, že dva lidé z princeznina okolí dostávají zaplaceno za poskytování informací o ní.

Použití padělaných bankovních výpisů Bashir v rozhovoru přiznal. „Samozřejmě toho lituji, nebylo to správné. Na nic to ale nemělo vliv. Nemělo to vliv na Dianu, nemělo to vliv na rozhovor," dodal.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Fotogalerie
74 fotografií