S odstoupením od královských povinností přišel princ Andrew také o trestněprávní imunitu, což by ve světle stále rozvíjejících se událostí kolem Epsteina mohlo mít pro monarchu neblahé následky. Ministerstvo spravedlnosti Spojených států totiž britským úřadům oznámilo, že je Andrew zapleten do kriminálního vyšetřování a je tedy nutné, aby ho vydali do USA k výslechu. Princ vydání rezolutně odmítá, pravděpodobně se tomu ale nevyhne.

Andrew, ač stále tvrdí, že se ničeho nedopustil, byl v minulosti osočen a obviněn Virginií Roberts Giuffreovou, že s ní měl mít sexuální styk v době, kdy byla ještě pod zákonem. Stát se to mělo celkem třikrát, pokaždé v některém z Epsteinových chlípných sídel. Přestože se princ dušoval, že s násilníkem neudržuje kontakt, dvojici mužů při soukromé konverzaci nachytali krátce poté, co Epsteina v roce 2010 propustili z vězení. A kontakt údajně udržovali až do jeho dosud nevysvětlené smrti.

Ze všech osob, kterým Andrew svým vztah s proslulým pedofilem uškodil, je to právě jeho matka, královna Alžběta II. (94), která trpí nejvíc. A paradoxně je mu stále tou největší oporou. Ačkoliv Andrew nevykonává královské povinnosti, Alžběta mu ponechává tříčlennou ochranku, jež daňové poplatníky ročně stojí 300 tisíc liber (téměř devět milionů korun). O tu měl přitom vzhledem k velkým škrtům v rozpočtu s odbitím prvního červnového dne přijít.

Podle serveru Sun u královny za záchranu osobní stráže lobbovaly všechny její děti a Andrew byl nejpřesvědčivější. „Netajila se, že z toho není šťastná. Své rozhodnutí nakonec odložila a přezkoumá ho v následujících týdnech.“ Do jejího rozhodnutí se opřel proslulý kritik monarchie Graham Smith. „Pokud nevykonává žádné povinnosti, není potřeba, aby měl osobní stráž. Může si ji platit ze soukromých zdrojů, ne z veřejných.“

Fotogalerie
41 fotografií