Na oficiálním twitterovém účtu vydala královna Alžběta II. prohlášení o tom, jak ji zasáhla tragická událost, která si vyžádala 18 životů. Hovořila nejenom za sebe, ale i za svého manžela, prince Philipa (98). „Jsme velice smutní z otřesné události, která zasáhla Nové Skotsko, a posíláme naše kondolence všem rodinám, přátelům a kolegům obětí,“ nechala se slyšet anglická vladařka, která své narozeniny trávila v izolaci ve Windsorském paláci. Přece jenom ve svém věku patří do nejohroženější skupiny lidí, pro které by nakažení koronavirem, co si v Británii vyžádal již několik tisíc mrtvých, mohlo být fatální.

Královna neopomněla zmínit ani ty, co na místě pomáhali jako první. „Vzdávám hold odvaze a obětavosti členů Kanadské královské jízdní policie a všem dalším příslušníkům policejního sboru, kteří nesobecky zareagovali na tento tragický útok, a také záchranářům, kteří pomáhali zraněným obětem,“ zdůraznila nejdéle vládnoucí britská královna. „Ve svých myšlenkách a modlitbách jsem se všemi lidmi v Novém Skotsku a Kanadě během tohoto tragického času,“ dodala Alžběta, která celé své vyjádření publikovala také ve francouzštině: Právě tento jazyk je v Kanadě druhým úředním.

Pro britskou královnu, co tak lpí na tradicích, to byly netypické narozeniny i v tom ohledu, že si odpustila slavnostní kanonádu. Sama totiž uznala, že vzhledem k pandemii viru covid-19 a neveselé situaci v její zemi není vhodná. Na sociálních sítích zato při této příležitosti zveřejnila dosud neviděné fotografie ze svého dětství, na nichž byla zachycena i se svou sestrou, dnes již zesnulou princeznou Margaret (†71), která v roce 2002 podlehla cévní mozkové příhodě. Oficiální oslava Alžbětiných narozenin by se měla konat až druhou červnovou sobotu, otázkou je, zda i tento obyčej zůstane letos zachován…

VIDEO: Ikonické outfity britské královny Alžběty II.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Fotogalerie
81 fotografií

Více o narozeninách královny Alžběty čtěte ZDE >>>