Rozhořčení přichází z Národní zdravotnické služby, jejíž pracovníky princ William (37) s Kate Middletonovou (38) nedávno navštívili. Kdyby se Charlesova diagnóza prokázala před jejich návštěvou, slíznuli by to ještě u dveří. Zdravotníkům, kteří bojují v první linii, se nelíbí, že prince testovali, přestože měl mírné příznaky. Oni přitom nasazují vlastní životy a jsou denně v kontaktu s nakaženými, na testy ale nemají nárok.

Paradoxně Charlese a Camillu (72) na virové onemocnění prověřila pobočka zdravotnické služby z Aberdeenshire a podle oficiálního prohlášení princova úřadu splnili kritéria nutná k podstoupení testů.

Lékaři neustále urgují, aby i oni mohli projít vyšetřením na přítomnost koronaviru, tak by alespoň věděli, že nejsou nakaženi a neroznášejí nemoc na zdravé jedince. Namísto toho ale s prvními příznaky raději zůstávají doma, aniž by věděli, zda jde o COVID-19, nebo obyčejnou chřipku.

Nepochopení se přeneslo i na sociální sítě. Britský praktický lékař Alex Gates sice popřál Charlesovi brzké uzdravení, ale také si do něho kvůli jeho postavení rýpnul: „Myslím, že všichni teď můžeme Charlesovi popřát hodně síly v boji s mírnými příznaky pravděpodobného onemocnění koronavirem, které ovšem není potvrzené, protože se svými mírnými příznaky nesplňuje podmínky pro testování… počkat. Ne. Počkat… on to má… potvrzené? Aha, chápu.“

Další lékař ho následoval a postěžoval si na celý systém: „Proč je mi odpírán test, když jsem v kontaktu s nakaženými, zatímco Charles a všechny celebrity dostanou test na počkání? Co to tu hrajeme za zvrácenou ruskou ruletu?“

Charles je nyní v domácí karanténě ve svém skotském statku Birkhall. Tam se před několika dny uchýlil společně s Camillou, která se krátce po zjištění nákazy izolovala na bezpečnou vzdálenost od manžela a nepřichází s ním do kontaktu.

VIDEO: Laufer stále v umělém spánku. Princ Charles má koronavirus. A jak se brání nemocná Kuklová?

Video
Video se připravuje ...

Laufer stále v umělém spánku. Princ Charles má koronavirus. A jak se brání nemocná Kuklová? Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
65 fotografií