Britská média mají žně. Ostře sledovaný pár Harry a Meghan, kteří nedávno na svět přivedli syna Archieho, přestavuje sídlo Frogmore, které jim darovala královna Alžběta II.  A utrácí za to z peněz daňových poplatníků takové prostředky, že se z toho většině Britů točí hlava.

Meghan prý například podle zdroje, který je rodině blízký, nechala na zahradách okolo domu vybudovat dvě obří oranžérie. Pro představu. Taková obří budova, která vlastně slouží podobně jako skleník, je uvnitř dokonale vytápěná, aby se zde daly za jakéhokoliv počasí pěstovat citrusy.

Podle odborníků z oboru by jedno speciální sklo použité při stavbě oranžérií mohlo v poklidu stát mezi pěti a deseti tisíci liber, tedy asi 145 až 290 tisíc korun.

To ale není vše. Staré sídlo s pěti ložnicemi ze sedmnáctého století bylo prý pro Meghan pocházející ze slunného Los Angeles příliš studené, a proto se vévoda a vévodkyně rozhodli vyměnit kompletně všechny podlahy a nainstalovat hypermoderní ekologický kotel. Jen on samotný prý stál neuvěřitelný jeden a půl milionu korun.

Jak uvádějí odborníci a dobře informovaní lidé z okolí královské rodiny, Meghan si zároveň do domu přála kompletně nové potrubí. By co víc, v celé nemovitosti je prý nainstalovaný moderní audiosystém. A proč? Vévodkyně se už dříve nechala slyšet, že jí pomáhá speciální hudba založená na „pozitivních vibracích“. Systém reproduktorů je také propojen s celým vybavením domu, které lze ovládat s pomocí chytrého telefonu. Přes aplikace se dá v sídle zhasínat, topit, zatahovat a roztahovat závěsy, otevírat okna i ovládat bezpečnostní systém. V tak rozsáhlé stavbě stojí podle expertů podobné zařízení i s instalací 200 tisíc liber, což je asi 5,8 milionu korun.

Mimo to budou také prý velice drahé všechny domácí spotřebiče. Ty kompletně dodá značka Miele, obecně považovaná za jednu z nejdražších na trhu.

V domě se prý nebude šetřit ani na obytných pokojích. Velkého luxusu se v neutrálním barevně „genderově vyváženém“ pokojíčku dočká i malý syn páru Archie. Bude mít třeba i vlastní koupelnu. Oba rodiče si naopak poručili vybudovat v domě vlastní šatnu.

Harry a Meghan prozatím za dům utratili 2,4 milionu liber z fondu královské rodiny, který z velké části financují daňoví poplatníci. Odborníci ale předpokládají, že až bude vše hotové, celkové náklady budou atakovat hranici 3,5 milionů liber, tedy v přepočtu 100 milionů korun.

Fotogalerie
75 fotografií