Řeč je o černé kožené kabelce značky Launer, kterou královna vlastní už přes padesát let! Jednoduchý a klasický design zdobí neobvyklá zlatá elegantní spona, díky které je od ostatních královniných doplňků lehce rozpoznatelná.

Královna na kabelku nedá dopustit, a tak ji často nosí na důležité královské události. Vybrala si ji už například v roce 1970 na setkání s americkým prezidentem Nixonem nebo na přelomu tisíciletí, když v Buckinghamském paláci přivítala Billa Clintona (72) s manželkou Hillary (71). 

V loňském roce došlo v souvislosti s tímto doplňkem ke komické situaci, když Britové oslavovali stoleté výročí královského leteckého klubu. Alžběta II. byla pozvána, aby zapózovala pro oficiální portrét, který měl nakreslit talentovaný malíř Benjamin Sullivan (41). Královna dorazila do místnosti, posadila se na křeslo, odložila kabelku vedle něj a spokojeně pózovala.

„Myslím, že úkolem mělo být zvěčnit královnu jako vladařku, nikdo se na ni ale nedívá jako na člověka. A mně se moc líbila myšlenka kabelku zakomponovat do obrazu. Byla to náhoda, ale došlo mi, že za maskou královny je skutečný člověk. Líbilo se mi totiž to umístění. Původně jsem ji tam kreslit nechtěl, ale pak jsem si řekl, že je to vlastně taková milá a osobní věc," popsal tehdy Sullivan pro Mail Online situaci, která pobavila celý svět.

Královna je značce Launer věrná celý život a ve svém šatníku vlastní i další podobné kousky. Návrhář Sam Launer založil firmu na výrobu luxusních kožených doplňků již v roce 1940, poté co s manželkou a dvěma syny uprchl z tehdejšího Československa do Velké Británie.

VIDEO: Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!

Video
Video se připravuje ...

Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě! ČTK/AP

Fotogalerie
37 fotografií