Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak slaví Vánoce královské rodiny?

/
  • Královské rodiny přejí veselé Vánoce!
    24. prosince 2015 ● 21:16

    Vánoční svátky většina lidí tráví v kruhu rodinném. Nejinak je tomu i u většiny evropských královských rodin. Jak Vánoce stráví první rodiny osmi evropských monarchií, zjišťovala agentura DPA.

  • 1.

    Velká Británie

    Devětaosmdesátiletá královna Alžběta má k dispozici několik sídel. Vánoce ale slaví vždy na stejném místě: ve venkovském sídle Sandringham v anglickém hrabství Norfolk. Tam to má totiž obzvlášť ráda, což se projevuje mimo jiné tím, že tam mnohdy zůstane až do února.

    Na Boží hod vánoční 25. prosince navštěvuje se svými blízkými místní kostel svaté Máří Magdaleny. Praktické přitom je, že to její vnuk, třiatřicetiletý princ William a jeho stejně stará manželka Kate s dvouletým synem Georgem a dcerkou Charlottou, která se narodila letos v květnu, nemají daleko. Bydlí totiž v domě Anmer Hall, který je součástí komplexu sídla Sandringham.

    William letos počítá s bouřlivými svátky: „Pokud budu moci na Štědrý den vůbec usnout, tak budu rád. George totiž bude poskakovat jako zajíc.“ Letošní svátky pro něj budou výzvou, uvedl před časem William v rozhovoru poskytnutém bezdomoveckému časopisu The Big Issue. „Ale těším se na to,“ dodal. S vlastní rodinou jsou prý Vánoce úplně novým zážitkem.

    Bez každoročního vánočního proslovu královny Alžběty by Britům něco chybělo. Lidé se na něj mohou podívat ale i ve všech ostatních zemích britského Společenství (Commonwealth). Tradici zavedl v roce 1932 král Jiří V., dědeček současné panovnice.

    Mladá královská rodina se těší na první Vánoce ve čtyřech.
    Autor: Oficiální zdroj

    Královna Alžběta II.
    Autor: Profimedia.cz, archiv
  • 2.

    Španělsko

    Sedmačtyřicetiletý král Felipe VI. si bude ve dnech před Vánocemi připravovat svou řeč, která se bude vysílat v televizi na Štědrý den. Kromě ní nemá královská rodina během svátků žádné povinnosti. Král bude slavit Vánoce stejně jako v uplynulých letech: v Madridu v kruhu rodinném s manželkou Letizií a oběma dcerami – desetiletou Leonor a osmiletou Sofií.

    Španělský král Felipe VI. s manželkou Letizií
    Autor: ČTK, Profimedia, Twitter, Facebook, archiv

  • 3.

    Belgie

    Belgický král Philippe stráví svátky zcela v souladu s tradicemi: Na Štědrý den promluví ze svého zámku v bruselské části Laeken k národu. Promluva se v belgických domácnostech ozve z televize a rádií přesně v jednu hodinu. Poté na 55letého krále už čeká příjemnější část dne: rodinná oslava s 42letou manželkou Mathilde a čtyřmi dětmi. Povečeří s nimi i jeho rodiče, 81letý bývalý král Albert II. a jeho choť Paola. Na stole by se měly podle mluvčího královského paláce objevit tradiční speciality jako nadívaný krocan a čokoládový dort. Dárky ale děti na Vánoce nedostanou, v Belgii je totiž většinou rozdává už na počátku prosince Mikuláš.
    Belgická královská rodina
    Autor: Profimedia.cz, archiv

  • 4.

    Dánsko

    Pětasedmdesátiletá dánská královna Margrethe II. a její o šest let starší manžel princ Henrik musí letos svátky oslavit bez svého nejstaršího syna. Korunní princ Frederik totiž s rodinou vyměnil temnou dánskou zimu za slunečnou Austrálii. Svátky následník trůnu stráví s rodinou své manželky Mary, která z Austrálie pochází. S sebou samozřejmě vzali i své čtyři děti.

    Tanec kolem vánočního stromu, který je v Dánsku tradicí, ale nebude muset královský pár absolvovat sám. Na svátky se k nim připojí mladší syn Joachim s manželkou Marií a dvěma dětmi, které prarodiče u svátečního stolu pohostí mimo jiné mléčnou rýží a vánočním švestkovým nákypem.

    Dánská královská rodina
    Autor: Profimedia.cz, archiv

  • 5.

    Norsko

    Osmasedmdesátiletý norský král Harald V. se svou ženou Sonjou stráví Vánoce tradičně ve své zimní rezidenci v Holmenkollenu na severozápadě metropole Osla, kde je i proslulé lyžařské středisko. Připojí se k nim i čtyřiačtyřicetiletá princezna Märtha Louise a její manžel Ari Behn.
    Norská královská rodina o Vánocích
    Autor: ČTK, Profimedia, Twitter, Facebook, archiv

  • 6.

    Švédsko

    Švédská královská rodina o svých plánech na Vánoce veřejnost neinformovala. Zveřejnila ale vánoční video, na němž je zachycena tříletá princezna Estelle s matkou, princeznou Victorií, a otcem Danielem při vánočním pečení.
    Princezna Viktorie s manželem Danielem a dcerou Estelle
    Autor: ČTK, Profimedia, Twitter, Facebook, archiv

  • 7.

    Nizozemsko

    Ani nizozemská královská rodina o průběhu vánočních oslav neinformovala. Podle mluvčího královského paláce je to čistě soukromá záležitost. Loni král Willem-Alexander s manželkou Máximou a třemi dětmi vyrazili do Argentiny za královninou rodinou. Nizozemský monarcha každý rok 25. prosince promlouvá k národu prostřednictvím televizní obrazovky. Řeč z královského paláce je však obvykle předtočená.
    Nizozemský král Vilém Alexandr s rodinou
    Autor: Profimedia.cz, archiv

  • 8.

    Monako

    V tajnosti vánoční plány drží i monacká knížecí rodina. Téměř jisté je ale to, že si kníže Albert s manželkou Charlene užijí Vánoce se svými ročními dvojčaty.

    Princ Albert II. s manželkou Charlene a dvojčátky Jacquesem a Gabriellou na oficiální vánoční fotografii
    Autor: Oficiální zdroj - Monacký knížecí palác

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

juuuhele: Mně se její výzdoba líbí, není to přehnané. Monaco je strašný kýč a ustrojení taky nesedí, máma v roláku, copak to jsou sportovní svátky?

(26. 12. 2015 12:11)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy