Vévodkyně Kate měla s maltskou prezidentkou Marie-Loise Coleirovou Precaovou oslavit 50. výročí nezávislosti tohoto ostrovního státu, ale její těžké těhotenské nevolnosti, během kterých zvrací několikrát denně a drastiky může ubývat na váze, jí cestu překazily.

„Omlouvám se, že tu máte mě namísto Catherine,“ řekl její manžel princ William ve svém projevu k Malťanům během své návštěvy. „Je velmi zklamaná, že tu nemůže dnes být s vámi,“ dodal.

Na otázku o jejím zdravotním stavu, váhavě odpověděl, že Kate se daří „jakžtakž“. To rozhodně není žádná dobrá zpráva, že by se její stav zlepšoval. Kate podle všeho není ještě ani na konci třetího měsíce. Proto musí být na sebe a malého následníka trůnu, kterého nosí pod srdcem, velmi opatrná. Podle informací z Kensingtonského paláce většinu času Kate proleží a téměř se nehýbe.

Velké nevolnosti provázely také Katino první těhotenství, když čekala prince George. Tehdy také strávila několik dní v nemocnici.

William však Kate zastoupil, jak nejlépe mohl. Maltská prezidentka si pochvalovala, že jeho účastí dostaly oslavy nezávislosti punc výjimečnosti, jaký si zaslouží. William se velice zajímal o historii Malty. V letech 1949 a 1951 tu totiž pobývala jeho babička královna Alžběta II., když tam její manžel, vévoda z Edinburghu sloužil v námořnictvu. Během návštěvy si s místními dětmi zahrál počítačové hry, projel se za doprovodu ochranky-potápěčů na tradičním maltském člunu a navštívil řadu maltských institucí.

Fotogalerie
7 fotografií