Britská královna Alžběta II. (84) a Buckinghamský palác prožily rozčarování, když se princ William rozhodl, že se příprav své svatby s Kate Middleton ujme sám. Ještě zklamanější byl ale možná monacký kníže Albert II., který se těšil na to, že jeho sňatek s plavkyní Charlene Wittstock poslouží k tomu, aby svět lépe poznal Monako a přestal o něm mluvit pouze jako o daňovém ráji. Williamovo svatební oznámení mu udělalo čáru přes rozpočet. Začal boj o hosty, výhodnější termín a působivější místo obřadu. Zatím vede Londýn.

Zápas o termín

Podle posledních zpráv by William a Kate měli být oddáni na jaře příštího roku. Nejpravděpodobnější termín je čtvrtek 28. dubna. Tím by pár porušil dosavadní tradici královských svateb, které se vždy konaly ve středu nebo v sobotu. Svatba knížete Alberta se měla původně odehrát 8. července. Pak ale byla přesunuta na 2. července, protože v původním termínu bude zasedat v jihoafrickém Durbanu Mezinárodní olympijský výbor, jehož je kníže členem. Albert navíc chtěl, aby ho novomanželka na zasedání doprovázela a mohla tak navštívit svou vlast už jako monacká kněžna.

Království proti knížectví

Monacký pár se bude honosit pouze knížecím titulem, kdežto princ William je následníkem královského trůnu, i když až druhým v pořadí. Je proto otázka, jestli nizozemská královna Beatrix (72), švédský král Carl Gustaf (64) či dánská královna Margrethe (70) vůbec do Monaka přijedou.

Fotogalerie
2 fotografie

Princezna Diana versus kněžna Grace

Kate Middleton je srovnávána s Williamovou matkou, princeznou Dianou (†36), jejíž zásnubní prsten nosí. Jejich dcera se prý také bude jmenovat Diana. Monako zase sází na Albertovu matku – legendární Grace Kelly (†52), která se z hollywoodské herečky stala monackou kněžnou po sňatku s knížetem Rainierem III. Grimaldim (†81). Charlene se stylizuje do její nástupkyně.

Boj o místo

Tisíc hostů Alberta a Charlene bude moci slavit jejich svatbu pod širým nebem a středomořským sluncem, oproti tomu dva tisíce gratulantů Williama a Kate se sejdou ve Westminsterském opatství.

Předmanželská smlouva

Rozená Jihoafričanka Charlene to nebude mít na monackém dvoře lehké. Aby mohla být oslovována »Její Jasnost«, musí konvertovat ke katolicismu a podepsat tvrdou předmanželskou smlouvu. Tomu se Kate na britském dvoře vyhne.

Vzpomínky snoubenců na Afriku
Tady udělal William z Kate princeznu

Jednoduchá ložnice s dřevěnou postelí s nebesy ve srubu uprostřed divoké africké přírody v Keni. Tak tady britský princ William (28) v říjnu požádal o ruku svou dlouholetou přítelkyni Kate Middleton (28) a navlékl jí prsten své zesnulé matky Diany (†36). Toto romantické místo se nachází v přírodní rezervaci Lewa pod horou Mount Kenya na pozemku o rozloze asi 22 tisíc hektarů, který patří rodině bývalé Williamovy přítelkyně. Princ s Kate a přáteli si sem vyrazili na safari. Zásnubní prsten William celou dobu nosil s sebou v batohu.

V této chatě v keňské rezervaci se William zeptal Kate: „Vezmeš si mě?“
Autor: ČTK, profimedia.cz

V této chatě v keňské rezervaci se William zeptal Kate:
„Vezmeš si mě?“