Porovnávat Hereckou asociací udělované Ceny Thálie se slavnostním večerem Filmové a televizní akademie, která úspěch korunuje Českým lvem, je totéž, jako míchat hrušky s jablky. Nicméně obě akce jsou výjimečné, obě mimo jiné hodnotí mimořádné herecké výkony. A obě vyžadují slavnostní dress code – večerní oblečení, jež jejich význam stvrzuje.

Divadelní Thálie, která odměňuje práci na prknech, co znamenají svět, takovou popularitu ani reklamu, jako filmový Lev nemá. To ale její význam neumenšuje. O nominaci na cenu Thálie v oblasti činohry, opery, baletu, operety, muzikálu, či jiných s nimi souvisejících žánrů, totiž každý sní. A také platí, že divadelní jeviště se neopouští, byť bankovní konto herce lukrativně jistí televizní seriály a film. Divadlo je totiž srdeční záležitost. Skvělý herec Ivan Trojan, neméně báječný Jiří Langmajer, Vilma Cibulková, Eliška Balzerová, Iva Janžurová a další jiní jsou ostatně důkazem.

Tohle všechno dal ceremoniál Thálie, respektive atmosféra večera v Národní divadle, kde udílení cen probíhalo, na vědomí. Jistý patos výjimečnosti visel ve vzduchu. A právě onou potřebou výjimečností – bez ohledu na to, jak zdařile byla v outfitech příchozích zpracovaná – udělila Thálie Lvu lekci.

Mimochodem, někteří namítají, že Thálie symbolizuje staromilský svět, který je sám pro sebe. A slavnostní večer, kde se její ceny od designéra Bořka Śípka předávají, těžce zavání naftalínem. „Thálie je slavnostním srazem důchodců,“ tvrdí leckteří… Faktem je, že starší ročníky převládají. Jistě i proto, že už něco dokázaly. Ale jsou tu i mladé tváře, které zažily ovace. Jenže fotografové z deníků a společenských časopisů je mnohdy neznají. Tudíž jejich přítomnost nemapují. Proto se nejspíš ve společenských rubrikách neobjeví držitelka Thálie Tereza Dočkalová – půvabná mladá brunetka v sofistikovaném outfitu na téma černá. Ani exotická Miho Ogimo v nadčasově luxusních koktejlkách, která si cenu vytančila coby Giselle na prknech Státní opery…

P.S.:

Na jevišti nevkus nepanoval. Zato sponzoři v čele s Peterem Kovarčíkem dostali v medailonu nevídaný prostor, který musel TV divák přečkat s vědomím, že se tím chudá Thálie revanšuje  za peníze, které jí žalostně scházely. Loni ani večírek nebyl. Nyní se díky Kovarčíkovi a spol. uskutečnil…. Jana Hlaváčová, kterou všichni milujeme, vypadala skvěle a nikdo by neřekl, že je ubíjená dlouhodobou nemocí. Její manžel, Luděk Munzar, přebíral cenu za celoživotní dílo a byl dojatý. Monika Absolonová s úctou k ceremoniálu a místu, kde se konal, propadla panice a snažila se vypadat důstojněji, než musela. Každopádně Thálie si v emocích, které k výjimečným okamžikům patří, ani v atmosféře výjimečné chvíle nezadala. Se vší možnou zkostnatělostí se snažila být rychlá, stručná, mít spád a to se jí zdařilo.

Fotogalerie
9 fotografií