Princip vídeňského plesu v opeře je pětapadesát let stejný. Tohle je akce společenské honorace. Bál pro vysoce postavené politiky, finančníky, podnikatele s účastí uznávaných mozků, movitých filantropů, prestižních umělců. A místo tu je i pro pár exkluzivních exotů, již podnik pikantně koření.

Excentrický boháč zajistil reklamu

O extravagantní pel vídeňského plesu se už tradičně stará rakouský stavební magnát, ve skandálech si libující boháč Richard Lugner. Ten na bál zve každým rokem nějakou slavnou ženu. Většinou ze sfér showbyznysu, kontroverzní hvězdy společenských rubrik nevyjímaje.

V jeho nekřesťansky drahé lóži mimo jiných v minulosti např. usedla pornoherečka Dolly Buster, rozpustilá dědička hotelového impéria Paris Hilton, svérázná Dita von Teese. Letos pozval provokativní zhýralec Lugner hlavní protagonistku sexuální aféry italského premiéra Berlusconiho, Maročanku Karimu El Mahroug známou jako Ruby Rubacuori. Vlna nevole, kterou tím vzbudil, byla nevídaná.

Kontroverzní přítomnost sexy Maročanky v místních denících přebila i události v Libyi. Televizní štáby ji prý měly ignorovat, rakouští prominenti se Ruby obloukem vyhýbat. Nakonec se proklínaná Ruby stejně stala jednou z tváří mezinárodně proslulého plesu. Její fotky s Lugnerem a ikonou seriálu Dallas, starým „Džejárem“ z ranče Southfork, obletěly svět.

Video
Video se připravuje ...

Tanečnice Ruby, která promluvila o Bunga-Bunga párty Silvia Berlusconiho, dorazila na vídeňský ples. youtube.com, heute.ap

Perly pro dámy, vodka pro pány

Fejetonista rakouského magazínu News napsal, že pozvání prostitutky Ruby znamená totální úpadek vkusu a kreditu vídeňského plesu v opeře. Za lehkou ženu Ruby označila i organizátorka tohoto světového podniku. Také ona považuje Lugnerův výběr hosta za trapný a pohrozila, že příští rok přijde tento bezbožník o lóži. Proklínaný magnát si zase trpce postěžoval, že rudý tepich před operou byl vyhřívaný pouze pětatřicet minut a jen pro vládu...

No není tenhle cirkus velkého, maloměstskou morálkou sevřeného světa báječný? Exkluzivní lehké holky přece k němu vždycky patřily a budou patřit. Jen tahle exotická Ruby je momentálně veřejně propíraná a všem na očích. Nemyslím si, že by Herr Lugner o svou lóži do budoucna přišel. A stejně tak přes všechny přešlapy tu vždy zůstane zdravé jádro vídeňské elity, která požadované noblese dostojí. A svou výjimečnost si sakra pohlídá.

Letos se jako upomínka na ples pro dámy připravily lahůdky v podobě perlového náhrdelníku od klenotníka Sillama. Také si odnesly hedvábný vějíř, poukázky na luxusní prádlo či slavnou sladkost zvanou Mozartovy koule. Páni zase dostali decentní lahvičku vodky a reprezentativní knihu o orchestru státní opery a vídeňských filharmoniků.

Většina rób byla velkolepých, jaksepatří luxusních. Muži většinou zvolili frak často zdobený šerpou a řády. Kontroverzní břišní tanečnice Ruby střízlivou toaletou, která jí příliš nepadla, poněkud zklamala. Madame de Pompadour se ve Vídni vskutku nestala. Její róba by byla dobrým standardem pražského Plesu v Opeře, kde by Ruby se vší pravděpodobností vydávali za hvězdu. Bez morálního odsudku.

V Praze jsme totiž benevolentní. U nás se to na Plesu v Opeře fraky, natož řády opravdu nehemží. My si totiž stále od dob Rakouska–Uherska se vší dojemnou, sympatickou a zároveň devastující tolerancí na vídeňský ples v opeře hrajeme. Prominenty počínaje, velkou módou a oproti oné Vídni lidovým vstupným konče. Včetně lechtivých skandálků, jež dodávají tomuto poněkud fosilnímu podniku na zajímavosti.

Fotogalerie
7 fotografií