Když se Iveta Lutovská stala Českou miss 2009, napsala jsem, že žena zvítězila nad dívkou. Iveta se předtím zúčastnila řady soutěží krásy,dosáhla na titul Miss Model of the World. Oproti mladičkým konkurentkám měla zkušenosti a také letitou praxi v modelingu, v němž  se pohybuje od čtrnácti let. Doufala, že jí korunka České miss přinese víc práce a lepší výdělky. To se jistě stalo, ale jinak se v podstatě nic nezměnilo.

Žádná změnu v případě Ivety ani nastat nemohla. Českou miss se stala v necelých šestadvaceti, kdy je žena dospělá. A pokud ji dvanáct let v modelingu neovlivnilo image, tak už se to nestane. Iveta nejspíš zůstane způsobnou kráskou s puncem provinčnosti a tuctovým, uniformitě podléhajícím šatníkem. Ostatně není první ani poslední Miss, jež nemá módní esprit a se vkusem bojuje. Těch máme u nás dost.

Fotogalerie
1 fotografie


O to víc překvapuje prezentace Lutovské v kalendáři Itibo – Black & White, který vznikl jako charitativní projekt mezinárodní humanitární organizace ADRA, s níž Iveta spolupracuje. Tohle není půvabná, poněkud unylá blondýna, která je ideálním typem pro katalogy, reklamy na prací prášky či instantní polévky. Lutovská v Itibo -Black & White má grácii, osobitost a velkou smyslnost zároveň.

Kalendář, jehož výtěžek bude věnován zbídačenému keňskému Itibu dokazuje, s jakou velkou iluzí umí svět módní branže a modelingu pracovat. Co všechno dokáží vizážisté, stylisté a fotograf ve spolupráci s modelkou vytvořit. Snímky v Itibo -Black & White jsou čistě stylizované, mají sílu výpovědi a černobílá verze kontrastu bílé a černé kůže nahrává.

Fotograf Richard Nowak odvedl dobrou práci a Iveta dokázala schopnost proměny, která je u modelky maximálně žádoucí. Teď jde jen o to, aby Česká miss dokázala kus kreativního chameleónství a hlavně elegance přenést do civilního života.