Šatník čtyřiačtyřicetileté Michelle Obamové byl v centru pozornosti už v době prezidentských voleb, kdy stála po boku svého muže Baracka. Kdekdo na obrazovce i v tisku sledoval, jaký modýlek si vezme na sebe.

Fotogalerie
8 fotografií

Její princes kreace i sportovní jogging kousky se ulici líbily. A když v talk show The Viev prohlásila, že si vzala šatičky za sto padesát dolarů, měla u mas vyhráno. Jak jinak - dav se s Michelle ztotožnil. Žádná hvězda, ale jedna z nás…

Jenže nadšením nešetřili ani módní kritici, u kterých se předpokládá, že budou nestranní. Taktně upozorní na chyby, nebo o nich i pomlčí, ale určitě nebudou pět ódy na outfity, jež mají k vytříbenému vkusu dost daleko...

Těžko uvěřit, že magazín Vanity Fair zařadil Michelle Obamovou mezi nejlépe oblékané lidi naší planety. A jeho korespondentka Amy Fineová – Collinsová, šalamounsky prohlásila: „Styl Michelle je dostupný, oslovuje všechny generace, od mladých dívek po babičky. Přesahuje třídní i rasové hranice.“ Proboha, co tím chtěla korespondentka Amy říci? Chtěla snad obhájit fakt, že Michelle Obamovová je Američanka s řadovým vkusem, pro níž není móda prioritou života. A proč by taky musela být?

O to absurdněji zní slova některých návrhářů v USA, jež vidí v Michelle pokračovatelku výsostné elegance, kterou kdysi zosobnila nezapomenutelná první dáma Států, Jacqueline Kennedy. Jejich servilní přirovnání je nefér vůči módní ikoně s francouzským šarmem Jacquelině i vůči novopečené první dámě Michelle, jež této legendární laťky zřejmě těžko dosáhne. I když, kdo ví? Dobří stylisti umí dělat zázraky.