Obsah seriálu Ripley

Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat.

Obsazení seriálu Ripley

Účinkující Postavy
Andrew Scott Tom Ripley
Dakota Fanning Marge Sherwood
Johnny Flynn Richard Dickie Greenleaf
Eliot Sumner Freddie Miles
Margherita Buy Signora Buffi
Maurizio Lombardi inspektor Pietro Ravini
Kenneth Lonergan Herbert Greenleaf, Dickieho otec
Ann Cusack Emily Greenleaf, Dickieho matka
Bokeem Woodbine Alvin McCarron
Vittorio Viviani Matteo
Louis Hofmann Max Yoder
Fisher Stevens Edward T. Cavanagh
John Malkovich Reeves Minot

Andrew Scott (Tom Ripley)

Narodil se 21. října 1976 v irském Dublinu a je uznávaným hercem známým pro své všestranné účinkování v divadle, filmu a televizi. Mezinárodní uznání si získal rolí Moriartyho v seriálu BBC Sherlock, který ukázal jeho schopnost hrát složité, charismatické antagonisty. Stejně význačná je Scottova divadelní práce; získal řadu ocenění, včetně Olivier Award za mimořádný herecký výkon v partnerském divadle za roli ve hře A Girl in a Car with a Man. V roce 2019 Scott zaujal diváky jako sexy kněz v kritikou oceňovaném seriálu Fleabag, za což si vysloužil nominaci na cenu BAFTA za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Filmografie Andrewa Scotta je rozmanitá, mimo jiné si zahrál ve filmu Spectre (2015), kde ztvárnil roli Maxe Denbigha, a ve filmu Pride (2014), který oslavoval práva LGBT ve Velké Británii. Jeho výkon v Hamletovi (2017) v režii Roberta Ickeho v divadle Almeida byl oceněn jako jeden z nejlepších v jeho generaci, kde se moderní citlivost snoubí s nadčasovou Shakespearovou tragédií. Scott se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci a je obhájcem práv LGBT, často diskutuje o důležitosti zastoupení a rozmanitosti v zábavním průmyslu. Kromě práce na plátně a jevišti Scott propůjčil svůj hlas různým audiodramatům a knihám, čímž ukázal svou všestrannost jako umělec. V roce 2020 si Scott zahrál hlavní roli ve filmu 1917 režiséra Sama Mendese, kritikou oceňovaném dramatu z první světové války, které získalo řadu ocenění a nominací.

Dakota Fanning (Marge Sherwood)

Narodila se jako Hannah Dakota Fanning 23. února 1994 v Conyers ve státě Georgia v USA, svou hereckou kariéru zahájila v pěti letech a rychle se stala jednou z nejžádanějších mladých hereček Hollywoodu. Průlom přišel v roce 2001 s jejím výkonem ve filmu "Já jsem Sam", kde hrála Lucy, dceru mentálně postiženého otce, kterého hrál Sean Penn, což jí v pouhých sedmi letech vyneslo nominaci na Screen Actors Guild Award. Ve filmu Válka světů (2005), který režíroval Steven Spielberg, Fanningová ukázala, že se dokáže prosadit vedle hollywoodské těžké váhy Toma Cruise, a upevnila tak svůj status talentované mladé herečky. Z dětských rolí plynule přešla do rolí mladých dospělých a zahrála si ve filmech Tajný život včel (The Secret Life of Bees, 2008) a The Runaways (2010), kde ztvárnila Cherie Currie, čímž prokázala svou všestrannost a herecký rozsah. Dakota Fanning navštěvovala New York University, kde vystudovala ženská studia se zaměřením na zobrazování žen ve filmu a kultuře, což odráží její zájem o feministické otázky a záměr věnovat se rolím, které zpochybňují společenské normy. Její ztvárnění Jane ve filmech Twilight sága ukázalo její schopnost hrát zápornější postavy a vneslo do upírské série mrazivý výkon. V roce 2018 Fanningová přijala svou první velkou televizní roli v seriálu The Alienist (Cizinec) a sklidila uznání kritiky za svůj výkon v roli Sary Howardové, ambiciózní sekretářky, která se chce stát první ženskou policejní vyšetřovatelkou v New Yorku. Kromě herectví se Dakota Fanningová pustila také do režie a v roce 2018 debutovala krátkým filmem Hello Apartment, který byl součástí série Women's Tales společnosti Miu Miu a představil její tvůrčí talent za kamerou. Fanningová je známá i díky své práci v nezávislé kinematografii, kde si zahrála například ve filmech Very Good Girls (2013) a Please Stand By (2017), kde ztvárnila mladou autistku, která uteče, aby poslala svůj rukopis do spisovatelské soutěže.

Johnny Flynn (Richard Dickie Greenleaf)

Britský herec, hudebník a dramatik, narozený 14. března 1983 v Johannesburgu v Jihoafrické republice a vyrůstající ve Spojeném království, který má rozmanité kulturní zázemí, jež obohacuje jeho uměleckou činnost. Snad nejvíce se proslavil hlavní rolí v seriálu Lovesick (známý i jako Scrotal Recall) na Channel 4 a Netflixu, kde si svým ztvárněním roztomilého a nešikovného Dylana získal srdce diváků po celém světě. Flynnova filmografie zahrnuje i kritikou oceňované nezávislé filmy, jako je Beast (2017), kde podal přesvědčivý výkon po boku Jessie Buckley a ukázal svou schopnost vypořádat se se složitými a temnými postavami. Kromě herectví je Flynn také zdatným hudebníkem; stojí v čele folkové skupiny Johnny Flynn & The Sussex Wit, v níž se mísí tradiční folkové prvky se současným zvukem, což odráží jeho mnohostrannou kreativitu. Johnny výrazně zapůsobil na jevišti, zejména rolí Violy v inscenaci Shakespearovy Dvanácté noci v divadle Globe v roce 2012, která zdůraznila jeho všestrannost a hluboké porozumění klasickému divadlu. Jeho ztvárnění Davida Bowieho v životopisném filmu Stardust z roku 2020 se setkalo se smíšenými recenzemi, ale Flynnova oddanost roli a jeho nuancovaný výkon byly široce uznávány, což dokládá jeho odhodlání hrát náročné a různorodé postavy. Flynn má jedinečný talent spojit svou hudební a hereckou kariéru, přispívá originálními písněmi do soundtracků filmů a seriálů, na kterých pracoval, například nezapomenutelnou skladbou Detektivové pro stejnojmenný televizní seriál. Johnny se vzdělával na Webber Douglas Academy of Dramatic Art a jeho formální vzdělání se projevuje v hloubce a autentičnosti, kterou vnáší do každé role, ať už na plátně, jevišti nebo v nahrávacím studiu. Kromě své herecké a hudební kariéry se Flynn vášnivě věnuje ochraně životního prostředí a sociálním otázkám a často využívá své platformy k prosazování změn a osvěty, čímž své osobní hodnoty slaďuje se svou veřejnou osobností.

Ripley: Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat.
Autor: Netflix

Ripley – Podrobné informace

Tom Ripley, podvodník živořící na počátku 60. let v New Yorku, je najat bohatým mužem, aby odcestoval do Itálie a pokusil se přesvědčit jeho syna, aby se vrátil domů. Přijetí zakázky je pro Toma prvním krokem ke spletitému životu plnému klamání, podvodů a vražd. Limitovaná série dramatu vychází z bestsellerových románů Patricie Highsmith o Tomu Ripleym.

Toma Ripleyho hraje Andrew Scott. Dakota Fanning si zahrála Marge Sherwoodovou. Johnny Flynn ztvárňuje Dickieho Greenleafa. Mezi další herce patří např.: Eliot Sumner, Maurizio Lombardi, Margherita Buy s Johnem Malkovichem, Kenneth Lonergan a Ann Cusack. Ripley je produkován v koprodukci společností Showtime a Endemol Shine North America ve spolupráci s Entertainment 360 a Filmrights. Výkonnými producenty jsou Steven Zaillian, Garrett Basch, Clayton Townsend, Guymon Casady, Ben Forkner, Sharon Levy a Philipp Keel ze společnosti Diogenes. Scott se na seriálu bude podílet jako producent. Všech osm epizod režíroval a napsal Steven Zaillian.

Seriál je další adaptací příběhu, který znají diváci i díky snímku Talentovaný pan Ripley z roku 1999, v němž zářili Matt Damon, Gwyneth Paltrow a Jude Law.

Ripley: Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat.
Autor: Netflix

• Pozor, spoiler, následující část prozrazuje rozuzlení díla.

V knize z roku 1955 je Tom Ripley mladý muž, který se snaží vydělat si na živobytí v New Yorku všemi možnými prostředky, včetně řady drobných podvodů zaměřených na důvěřivé jedince. Jednoho dne je osloven lodním magnátem Herbertem Greenleafem, aby odcestoval do italského "Mongibella" (podle letoviska Positano) a přesvědčil Greenleafova zbloudilého syna Dickieho, aby se vrátil do Spojených států a připojil se k rodinnému podniku. Ripley souhlasí a přehnaně se snaží získat důvěru staršího Greenleafa, který se s Dickiem stýká jen částečně. Krátce po příjezdu do Itálie se Ripley setkává s Dickiem a jeho přítelkyní Marge Sherwoodovou. Dickie dovolí Ripleymu, aby se u něj ubytoval v jeho italském letním sídle. Když spolu oba muži tráví více času, Marge se cítí odstrčená. Brzy po Ripleyho příjezdu navštíví letní sídlo Freddie Miles, Dickieho kamarád ze školy. Ripley si Freddieho okamžitě znepřátelí.

Dickie, který se obává o Margeiny city, se k ní začne chovat pozorněji a dopřeje, aby se jejich vztah stal romantickým. Ripleyho to rozzuří, a zatímco si léčí pocity žárlivosti a zrady, obléká se do Dickieho šatů a trénuje jeho manýry. Dickie vstoupí do jeho pokoje a reaguje šokovaně a zmateně. Ripley vycítí, že ho Dickie začal nudit, vadí mu jeho neustálá přítomnost a rostoucí osobní závislost. Ripley se skutečně stal Dickiem posedlý, což ještě umocňuje jeho touha napodobit a udržet si životní styl bohatých lidí, který mu Dickie umožnil. Jako gesto vůči Ripleymu Dickie souhlasí, že s ním odjede na krátkou dovolenou do San Rema. Když Ripley vycítí, že se ho chystá odstřihnout, dostane nápad Dickieho zavraždit a převzít jeho identitu. Když oba vyplují na malé pronajaté lodi, Ripley ho ubije veslem k smrti, shodí jeho kotvou zatížené tělo do vody a loď potopí.

Ripley převezme Dickieho identitu, žije z jeho svěřeneckého fondu a pečlivě zajišťuje komunikaci s Marge, aby ji ujistil, že ji Dickie opustil. Ripley padělá šeky a mění svůj vzhled, aby se Dickiemu více podobal, a mohl tak pokračovat v rozmařilém životním stylu, který si užívá. Freddie se s Ripleym setká v domnělém Dickieho bytě v Římě a brzy pojme podezření, že něco není v pořádku. Když ho Freddie konečně konfrontuje, Ripley ho v bytě zabije těžkým skleněným popelníkem. Později se zbaví těla na předměstí Říma a snaží se policii přesvědčit, že Freddieho zavraždili lupiči. Ripley se pouští do hry na kočku a myš s italskou policií, ale podaří se mu zachránit tím, že obnoví svou identitu a přestěhuje se do Benátek. Následně Marge, Herbert a americký soukromý detektiv konfrontují Ripleyho, který jim naznačí, že Dickie měl deprese a možná spáchal sebevraždu. Marge zůstane nějakou dobu v Ripleyho pronajatém domě v Benátkách. Když u Ripleyho objeví Dickieho prsten, zdá se, že je na pokraji poznání pravdy. Ripley v panice uvažuje, že Marge zavraždí, ale zachrání ji, když řekne, že pokud Dickie dal Ripleymu prsten, pak se nejspíš chtěl zabít.

Příběh končí Ripleyho cestou do Řecka a smířením se s tím, že ho nakonec chytí. Zjistí však, že rodina Greenleafových se smířila s tím, že Dickie je mrtvý, a že jeho dědictví převedla na Ripleyho - v souladu se závětí, kterou Ripley zfalšoval na Dickieho psacím stroji. Kniha sice končí Ripleyho šťastným zbohatnutím, ale zároveň naznačuje, že ho možná navždy bude pronásledovat paranoia. V jednom ze závěrečných odstavců si nervózně představuje skupinu policistů, kteří na něj čekají, aby ho zatkli, a Highsmithová nechává svého hrdinu přemýšlet: ... uvidí policisty, kteří na něj budou čekat na každém molu, ke kterému se kdy přiblíží? Ripley to však rychle zavrhne a pokračuje ve své cestě.

• Konec pasáže prozrazující děj.

Ripley: Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat.
Autor: Netflix

Talentovaný pan Ripley, psychologický thriller Patricie Highsmithové, který poprvé vyšel v roce 1955, dosáhl v průběhu let pozoruhodného úspěchu. Tento román představil postavu Toma Ripleyho, která se vrátila ve čtyřech následujících románech a významně ovlivnila moderní literaturu. Úspěch příběhu lze měřit nejen jeho trvalou popularitou, ale také jeho několikanásobným filmovým a televizním zpracováním, což podtrhuje jeho trvalou přitažlivost napříč generacemi a médii.

Kniha má několik adaptací: Purpurové poledne (1960): Filmová adaptace s Alainem Delonem v hlavní roli, kterou režíroval René Clément, přivedla příběh k celosvětovému publiku a ještě více upevnila jeho úspěch. - Talentovaný pan Ripley (1999): Další filmová adaptace s Mattem Damonem v hlavní roli, která postavu znovu představila nové generaci a sklidila značný úspěch u kritiky i publika. - Ripley (2024): Televizní seriál s Andrewem Scottem v hlavní roli, který značí aktuálnost a přitažlivost románu v současné populární kultuře.

Kromě toho román získal v roce 1957 Velkou cenu za nejlepší zahraniční detektivní román přeložený do francouzštiny, což svědčí o jeho mezinárodním uznání a vysokém respektu, kterého se mu dostává v rámci žánru psychologického thrilleru. Tento neutuchající zájem o dílo Highsmithové, zejména o Talentovaného pana Ripleyho, svědčí o jeho spletitých postavách, poutavém příběhu a autorčině obratném zkoumání témat, jako je identita, vina a morálka. Tyto prvky společně přispívají k trvalému úspěchu románu a jeho významnému místu v moderní literatuře.

Ripley: Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat.
Autor: Netflix

Kniha získala Cenu Edgara Allana Poea (1956): Mystery Writers of America nominovali román na cenu za nejlepší román, což svědčí o jeho brzkém uznání v rámci žánru krimi a thrilleru. Dále i Grand Prix de Littérature Policière (1957): Highsmithová získala toto prestižní ocenění jako nejlepší mezinárodní kriminální román, čímž si ještě více upevnila své postavení v literárním světě. A je také na seznamu zpravodajství BBC (2019): Román byl 5. listopadu 2019 zařazen na seznam 100 nejinspirativnějších románů BBC News, což svědčí o jeho stálé aktuálnosti a inspiraci pro čtenáře na celém světě.

Krádež identity je v televizi i ve filmu atraktivním a často zpracovávaným tématem, které diváky zaujme příběhy o podvodech, existenciálních krizích a hledání pravdy. Mezi několik významných příběhů, které se zabývají složitým světem krádeží identity, patří: Zloděj identity (2013): Tato komedie o krádeži identity představuje Jasona Batemana v roli Sandyho Pattersona, muže, který cestuje z Denveru na Floridu, aby se postavil zdánlivě neškodně vypadající ženě (hraje ji Melissa McCarthy), která si užívá poté, co mu ukradla identitu. Film kombinuje humor s vážnějšími důsledky krádeže identity, což z něj činí výjimečné ztvárnění tohoto problému. - Tři idioti (2009): I když se nejedná o film o krádeži identity v tradičním slova smyslu, postavy v něm přebírají cizí identitu, aby odhalily hlubší pravdu o sobě a svých blízkých. Jedná se o indický film, v němž se mísí humor, drama a kritický společenský komentář. - Neznámý (2011): Thriller o muži, který se probudí z kómatu, aby zjistil, že mu někdo ukradl identitu a že nikdo, dokonce ani jeho žena, nevěří, že je tím, za koho se vydává. Film s Liamem Neesonem v hlavní roli kombinuje akci s existenciálním strachem z vymazání identity. - Mulholland Dr. (2001): Film Davida Lynche je komplexním vyprávěním, které mezi mnoha záhadami zahrnuje témata záměny identity a krádeže. Je to psychologický thriller, který ponechává mnoho prostoru pro interpretaci, včetně samotné identity hlavních postav. Tyto příklady ukazují všestrannost, s jakou se film a televize zabývají krádeží identity, a to napříč žánry od komedie po psychologický thriller, a řeší nesčetné důsledky, které může krádež cizí identity mít.

Viděli jste seriál Ripley? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Chce mít všechno. Být někým jiným. Za jakoukoli cenu! Netflix, idh