Obsah seriálu Metoda Markovič: Hojer

Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče se zaměřuje především na jeho výjimečný vztah se sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Bez příkras reálnou policejní práci v tehdejším ČSSR. Odehrává se v několika časových rovinách a na pozadí nejděsivějších vražd 70. a 80. let.

Obsazení seriálu Metoda Markovič: Hojer

Herci Postavy
Petr Uhlík Ladislav Hojer
Petr Lněnička mjr. Jiří Markovič
Sarah Haváčová Eva Markovičová, manželka Jiřího
Terezie Holá Jana Markovičová, dcera Jiřího
Daniel Heriban JUDr. Štefan Žabimajerský, advokát
Michal Isteník MUDr. Petr Řemen, sexuolog
Václav Neužil kpt. Josef Vilímek, policista
Adam Mišík por. Vlastimil „Mladej“ Červenka, policista
David Prachař plk. Jaroslav Houlík, šéf kriminálky
Sára Rychlíková nstržm. Irena Marečková, sekretářka
Vojtěch Kotek Ing. Jaromír Stahlwerk
Lenka Krobotová Jiřina Radlická
Roman Skamene Břetislav Vaněk
Štěpán Dostál Jindřich Jonáš
Jan Grundman Robert Smrk

Petr Uhlík (Ladislav Hojer)

Pochází z Uherského Hradiště, kde se roku 1999 narodil, brzo byl ale odvezen do Prahy, kde se s rodinou usídlili. V sedmi letech začal hrát na housle. Následně se stal členem Dismanova rozhlasového dětského souboru a v 15 letech byl přijat na Pražskou konzervatoř. Během studia účinkoval ve filmech Jan Hus a Po strništi bos. V maturitním ročníku hrál v inscenaci Člověku nad tím rozum i čurák zůstává stát podle básní Ivana Martina Jirouse v režii Jiřího Pokorného v pražském Divadle X10. Od září 2018 byl v angažmá v Divadle pod Palmovkou, kde ztvárnil mimo jiné Antoše z Roku na vsi v režii Michala Langa. Od začátku 48. sezóny je Petr Uhlík členem hereckého souboru Činoherního studia. (Zdroj: Činoherní studio, Ústí nad Labem)

Petr Lněnička (Jiří Markovič)

Narodil se 20. července 1979. Rodák z Litomyšle vystudoval herectví na činoherní větvi pražské DAMU. Již na škole hostoval v pražském Divadle na Vinohradech. Po absolutoriu začal hrát v Divadelním spolku Kašpar v Divadle v Celetné, které je dodnes jeho hlavním působištěm. Za léta strávená v Kašparu si zahrál velký počet rolí, v nichž dokázal, že jeho herecký rejstřík je velmi široký. Velkou příležitostí mu byla titulní role v Hamletovi, jehož pojal velmi civilně s použitím velmi střídmých hereckých prostředků. Kromě působení v Celetné hostoval i v dalších divadlech: představil se jako princ Tomjan v inscenaci Soudných sester v Divadle v Dlouhé, krátce působil v Divadle Rokoko, kde nezapomenutelným způsobem ztvárnil Standu Grosse v politickém triptychu Má vlast. Zahrál si ambiciózního hlavního rozhodčího ve hře Šťovík, pečené brambory v Dejvickém divadle, hostoval také v kladenském divadle v Hrdinovi západu, v A studiu Rubín a v neposlední řadě také v Národním divadle jako Hortensio ve Zkrocení zlé ženy. Stále významnější stopu zanechává i v televizi, rozhlase, filmu a dabingu. V roce 2015 obdržel dabingovou cenu Františka Filipovského za roli Leonarda da Vinciho (Tom Riley) v seriálu Da Vinciho démoni. Nejlepší audioknihou roku 2019 v kategorii dramatizace byla zvolena bezmála tříhodinová adaptace klasického románu Jaroslava Havlíčka Neviditelný v režii Lukáše Hlavici a s Petrem Lněničkou v hlavní roli. (Zdroj: Divadlo v Celetné)

Adam Mišík (Vlastimil Červenka)

Zpěvák, skladatel a herec se narodil 7. května 1997 v Praze hudební legendě Vladimírovi Mišíkovi a jeho ženě Evě. Jako sedmiletý se poprvé představil ve filmu, když ho Jan Hřebejk obsadil do Krásky v nesnázích. Na casting byl přitom pozván jen náhodou. Od té doby hrál ve více než dvou desítkách filmů a seriálů. Jeho komedie Bajkeři, ve které ztvárnil hlavní roli, patřila mezi 25 nejúspěšnějších filmů roku 2017. Mezi fanoušky se stala kultovní zejména o dva roky starší komedie Andílek na nervy. Mnohými fanoušky byl objeven díky účasti v první řadě nejsledovanějšího pořadu Tvoje tvář má známý hlas v roce 2016. Jeho hudební kariéra ale začala již v útlém teenagerském věku, kdy zpíval s kapelou The Colorblinds. V roce 2018 svůj um rozšířil o boxování — zahrál si boxera v seriálu První republika, a tančení — zasoutěžil si v show StarDance aneb když hvězdy tančí. Více se také začal věnovat dabingu, stal se totiž oficiálním hlasem Toma Hollanda, známého z role Spider-Mana. Adam se netají zájmem o politiku a dlouhodobě se také věnuje dobročinným aktivitám, například pro organizaci Život dětem nebo Helppes. (Zdroj: adammisik.cz)

Metoda Markovič: Hojer • Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče.
Autor: Voyo

Metoda Markovič: Hojer – Stručný popis reálné předlohy

36 let sloužil u policie, 13 let šéfoval pražské „mordpartě“. Pod jeho vedením mělo pražské 1. oddělení šest let po sobě 100% objasněnost vražd. Jiří Markovič – neuvěřitelně humánní člověk s lidským přístupem, za každým vrahem viděl především člověka. Snažil se s nimi navázat blízký vztah založený na přímém a férovém jednání bez jakéhokoliv náznaku nadřazenosti. To byl klíč k jeho fenomenálním úspěchům. Jeho metoda.

Metoda Markovič: Hojer – Podrobné informace

Praha na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let je nevlídná a ošuntělá. Šedé davy stojící v šedých frontách před poloprázdnými obchody, barevné plakáty připomínající slavné výročí na zdech oprýskaných domů. V nočních ulicích se objevuje nový, děsivý fenomén – mladí sexuální násilníci se sadistickými sklony. A právě těm byl na stopě po dobu své dlouhé kariéry Jiří Markovič. Série sleduje nejen proces vyšetřová-ní a dopadení Ladislava Hojera a jeho specifický vztah s jeho vyšetřovatelem – do každého dílu je vložen i další z Markovičových uzavřených případů. I ty znamenaly hodně pro jeho kariéru elitního vyšetřovatele a ukazují, jak se jeho metoda vyvíjela právě v tu, kterou byl tak specifický. Zrodila se legenda Markovič.

„Svěřoval se mi s věcmi, se kterými se nesvěřoval nikomu, ani svému obhájci. Láďa brzy ztratil oba rodiče, proto se na mě dost upnul. Když jsme se vraceli z rekonstrukce, položil mi on, obviněný, v autě hlavu na rameno a usnul. Jeho advokát to sledoval s úžasem, něco takového prý ještě nezažil. Každý kriminalista má nějaký způsob práce, svůj systém, každý je jiný. Já jsem se spíš snažil přemýšlet a jednat s nimi jako s normálními lidmi, ne jako s vrahy a podezřelými, nikdy jsem na ně nedělal žádné podrazy. A vyplatilo se mi to,“ vysvětloval během příprav Jiří Markovič. Do vězení za odsouzenými jezdil, i když byl případ uzavřený. „Byla to ode mě taková vyčůranost. Oni byli otevření, už nemohli dostat vyšší trest. A já se za nimi vlastně jezdil učit, kde jsem udělal ve vyšetřování chyby.“

Slavný kriminalista trávil u policie 36 let, z toho 13 let šéfoval pražské „mordpartě“. Pod jeho vedením mělo pražské 1. oddělení šest let po sobě 100% objasněnost vražd. Plukovník Markovič vypracoval vysoce účinnou metodu práce s pachateli. Snažil se s nimi navázat blízký vztah, založený na přímém a férovém jednání bez jakéhokoliv náznaku nadřazenosti. To mu umožni-lo získat od nich informace potřebné ke zdárnému uzavření případu. Pachatelé mu sloužili jako učebnice, odsouzení jako nejlepší studijní materiál.

Slavný kriminalista se poslední rok svého života podílel na scénářích šestidílné série, která vychází z oficiálních spisů a jeho vlastních vzpomínek. Premiéry se bohužel nedožil a loni na podzim zemřel. O pár týdnů později by oslavil 80 let. Dopadení Ladislava Hojera patří k jeho nejzásadnějším případům, i když zdaleka ne k nejslavnějším. Jednalo se zároveň o posledního popraveného vraha v Československu.

Tomáš Hruška, kreativní producent Voyo

„Celou dobu jsme se scházeli v jeho oblíbené hospůdce, kde ho všichni znali jako legendárního kriminalistu. I díky tomu mohl scenárista Jaroslav Hruška napsat text, ve kterém se odráží celá osobnost Jiřího Markoviče. Byl to neuvěřitelně humánní člověk s lidským přístupem. Snažil se s nimi navázat blízký vztah založený na přímém a férovém jednání bez jakéhokoliv náznaku nadřazenosti. To mu také umožnilo získat od nich informace vedoucí ke zdárnému uzavření případu. Dokázal si s vrahy vytvořit takové vztahy, že za nimi i po odsouzení jezdil, probíral s nimi případy znovu a čerpal od nich podklady pro svoji další práci. I když měl Jiří Markovič na kontě nejvíc zločinců, které tehdejší justice poslala na popraviště, byl zásadně proti trestu smrti a za každým vrahem viděl především člověka.“

Pavel Soukup, režisér

...kromě série Metody Markovič: Hojer spolurežíroval oblíbený Odznak Vysočina. Jeho studentský film Lesapán byl nominovaný na cenu Magnesia za nejlepší studentský film v rámci Českého lva. Projekt #Martyisdead získal jako první tuzemský seriál prestižní mezinárodní cenu Emmy, jako režisér je podepsán i pod novinkou #annaismissing... „Namísto klasické epizodické kriminálky, kde sledujeme policejní postupy, nabízíme realističtější pohled na systematickou policejní práci, rozprostřený na ploše celého seriálu, ve dvou časových rovinách, na pozadí jedněch z nejhrůznějších vražd v české historii. To by samo o sobě jako poměrně atraktivní téma stačilo, ale seriál si klade ještě větší ambice – skoncovat s českým Hannibalem Hojerem hned ve druhém díle a následně nasměrovat tok děje překvapivým směrem. Začít budovat zvláštní pouto mezi ním a vyšetřovatelem Jiřím Markovičem. Pouto, které přeroste ve vztah, jenž kousek po kousku odhaluje jeho další hrůzné činy. Vztah poháněný vzájemnou a v mnoha ohledech bizarní fascinací.

Metoda Markovič: Hojer • Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče.
Autor: Voyo

Zajímavosti seriálu: Markoviče nikdo nikdy předtím neoslovil, aby se jeho příběh zpracoval do podoby filmu nebo seriálu. Vyprávěl, že během nočních výslechů zvládli vypít i 14 až 15 káv. Jiří Markovič byl až do konce svého života zásadně proti trestu smrti. Přesto poslal na smrt nejvíce vrahů – celkem osm. Tvůrci prošli přes 5000 stran spisu. Petr Lněnička do role Markoviče přibral 10 kilo, Petr Uhlík do role Hojera naopak 10 kilo zhubl. Petr Uhlík přišel na casting již v roli, stylizovaný do Hojera, a všechny naprosto uchvátil.

Anotace epizod

1. Možnost léčby: Říjen 1981. Blízko motolského potoka je nalezena mrtvá žena. Pražská mordparta vedená Jiřím Markovičem tuší, že má co do činění se sexuálním deviantem. Že jde o začátek vyšetřování jednoho z nejznámějších československých sériových vrahů, ale netuší nikdo.

2. Ženská oběť: Jiří Markovič se poprvé tváří v tvář setkává s Ladislavem Hojerem. Může mít vraždu na svědomí zakřiknutý kluk, který vypadá, že neumí do pěti počítat? A jak to, že si při své první vraždě počínal tak zkušeně?

3. Poslední facka: Ladislav Hojer se čím dál více sbližuje s vyšetřovatelem Jiřím Markovičem a přiznává další vraždu, tentokrát v Brně. Vyšetřovatelé mu nejprve nevěří, ale na světlo postupně vycházejí hrůzné detaily, které všechny šokují.

4. Rodinná záležitost: Nekonečné vyšetřování začíná mít vliv i na jinak poklidný rodinný život majora Markoviče. Aby mu udělal Ladislav Hojer radost, přiznává další vraždu. Tentokrát ve vlaku z Prahy do Děčína. Je třeba udělat detailní rekonstrukci.

5. Chyba systému: Jiří Markovičovi dostane od Ladislava Hojera k Vánocům nečekaný dárek. Přiznání k dalším dvěma vraždám. Na Slovensku u přehrady Ružín a na děčínské náplavce. Od vedení dostává Jiří Markovič jasný rozkaz – dokončit tyto dvě vraždy a celý případ uzavřít.

6. Cesta ke světlu: Jiří Markovič se nechce smířit s tím, že má celý případ uzavřít, protože má od Ladislava Hojera další přiznání. Rozkaz od vedení zněl ale jasně. A na Ladislava Hojera čeká dřevěný spacák, který viděl ve snu.

Smutná zpráva zasáhla Česko v říjnu 2022. Zemřel kriminalista Jiří Markovič (†79), legenda pražské mordparty, která za dob svého působení v pražském oddělení vražd dostala za mříže i na šibenici ty nejstrašlivější zločince. Zprávu o jeho smrti Blesku potvrdila jeho žena. Markovič vydechl naposledy 20. října, jen měsíc před svými 80. narozeninami. Pohřeb se konal týden po jeho smrti a dorazila na něj nejen jeho rodina, ale i jeho kolegové. Jak na legendu pražské mordparty zavzpomínali? „Setkal jsem se s ním několikrát, vždycky při velkých kauzách a vždycky to byla krásná práce s ním,“ zavzpomínal bývalý kriminalista Josef Doucha pro CNN Prima News. „Jeho velký darem bylo navazovat kontakty a lidi, které třeba neznal, vycítili, že se s ním dá dobře hovořit,“ popsal legendu mezi kriminalisty Ivan Smékal, náměstek SKPV Policie ČR hlavního města Prahy.

Markovič nastoupil k policii jako 22letý v roce 1964, o dva roky později se dostal na oddělení vyšetřování. V roce 1986 se stal šéfem jednoho ze dvou tehdejších oddělení vražd pražské policie. Za mříže pomohl dostat desítky kriminálníků včetně těch nejobávanějších sériových vrahů. Truchlí po něm nejen jeho žena a další příbuzní, ale také spolupracovníci, kteří na něj budou s láskou vzpomínat. „Zasáhla nás smutná zpráva o skonu Jiřího Markoviče. (...) Pan Markovič se podílel na mnoho našich knihách s kriminalistickou tematikou a nás s ním pojilo letité osobní přátelství. Čest jeho památce,“ uvedli na Twitteru zástupci Nakladatelství Epocha, s nímž někdejší kriminalista spolupracoval.

Mezi Markovičovy nejslavnější případy patří Ladislav Hojer, český sadistický sériový vrah a kanibal, který v 70. a počátkem 80. let brutálně zavraždil nejméně pět žen, některé znásilnil a části těla jedné z nich se pokusil sníst! Vysloužil si za to trest smrti. „Svěřoval se mi s věcmi, se kterými se nesvěřoval nikomu, ani svému obhájci,“ řekl o něm Markovič v pořadu Hyde Park Civilizace. Hojer si k Markovičovi vybudoval v průběhu vyšetřování takovou důvěru, že mu předával i papírky se jmény dalších jeho údajných obětí. Markovič uvedl, že je proti trestu smrti z důvodu možných justičních omylů, ale velmi by uvítal sčítání trestů, jako je tomu běžně např. v USA.

Jiří Markovič dopadl také Jiřího Straku, neblaze proslulého spartakiádního vraha, jenž na území Prahy řádil jako teprve 16letý v roce 1985. Napadl celkem 11 žen, dvě jeho útok téměř nepřežily, tři zabil, a kdyby ho kriminalisté nedopadli, obětí by nejspíš přibývalo. Vraždy řešil Markovič 26 let a 16 let vedl pražský tým vyšetřovatelů. Během té doby se stal nefalšovanou legendou. Jeho tým držel světový rekord: téměř sedm let po sobě totiž dokázal vždy objasnit všechny vraždy v Praze, což se v žádné jiné metropoli tak dlouho nikomu nepodařilo. Koncem roku 1999 odešel Markovič do důchodu a většinu času trávil na své chalupě na Šumavě. (Zdroj: Blesk/A. Vetkovská)

Viděli jste seriál Metoda Markovič: Hojer? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Jak se odhaluje zlo? Metoda Markovič: Hojer Voyo, idh