Obsah filmu Nejhvězdnější noc popu

Nahlédněte do zákulisí historické události z roku 1985, kdy se jednoho lednového večera sešly největší hudební hvězdy světa, aby nahrály skladbu We Are the World.

Obsazení filmu Nejhvězdnější noc popu

Účinkující Postavy
Lionel Richie sám sebe
Michael Jackson sám sebe
Stevie Wonder sám sebe
Diana Ross sama sebe
Tina Turner sama sebe
Bruce Springsteen sám sebe
Huey Lewis sám sebe
Cyndi Lauper sama sebe
Sheila E sama sebe
Dione Warwick sama sebe

Lionel Richie

Je známý americký zpěvák, skladatel a hudebník, který se narodil 20. června 1949 v Tuskegee v Alabamě. Celosvětovou proslulost získal v 70. letech 20. století jako člen funkové a soulové skupiny Commodores. Richieho sólová kariéra prudce vzrostla v 80. letech 20. století díky hitům jako Hello, All Night Long (All Night Long) a Dancing on the Ceiling. Jeho hladký hlas a procítěné texty z něj udělaly jednoho z nejúspěšnějších umělců své doby. Lionel Richie získal během své kariéry řadu ocenění, včetně cen Grammy a American Music Awards. Kromě svého hudebního talentu je Richie také zkušeným skladatelem, který napsal hity pro umělce jako Kenny Rogers a Diana Ross. Jeho hudba často zpracovává témata lásky, vztahů a univerzálních lidských emocí, což rezonuje s posluchači napříč generacemi. Richieho vliv přesahuje hranice hudebního průmyslu, protože se angažuje také ve filantropických aktivitách, včetně boje proti HIV/AIDS. Stále vystupuje živě a zůstává ikonickou postavou ve světě popové a R&B hudby.

Michael Jackson

Narodil se 29. srpna 1958 v Gary ve státě Indiana a byl jedním z nejznámějších a nejvlivnějších umělců v historii populární hudby. Jackson, často označovaný jako Král popu, dosáhl celosvětové slávy díky svému průkopnickému přínosu v oblasti hudby, tance a módy. Jeho album Thriller z roku 1982 je dodnes nejprodávanějším albem všech dob s hity jako Billie Jean, Beat It a titulní skladbou. Jacksonovy jedinečné taneční pohyby, včetně moonwalk, se staly legendárními a ovlivnily celé generace interpretů. Kromě hudebního talentu byl Jackson známý také svou filantropií, během svého života podporoval řadu charitativních akcí. Navzdory obrovskému úspěchu čelil Jackson různým kontroverzím a soudním sporům, které často zastínily jeho umělecké úspěchy. Dvakrát byl uveden do Rokenrolové síně slávy, a to jako člen skupiny Jackson 5 i jako sólový umělec. Jacksonův vliv na popkulturu přesáhl rámec hudby, protože hrál také ve filmech jako The Wiz a Moonwalker. Jeho náhlá smrt 25. června 2009 šokovala celý svět a vedla k přívalu poct od fanoušků a kolegů umělců po celém světě. Odkaz Michaela Jacksona stále přetrvává, jeho hudba a vliv nadále inspirují umělce napříč žánry a generacemi.

Nejhvězdnější noc popu: Nahlédněte do zákulisí historické události z roku 1985, kdy se jednoho lednového večera sešly největší hudební hvězdy světa, aby nahrály skladbu We Are the World.
Autor: Netflix

Nejhvězdnější noc popu – Podrobné informace

28. ledna 1985 se v losangeleském studiu sešly desítky největších hudebních hvězd, za dveřmi se zbavily svého ega a nahrály píseň na podporu pomoci Africe trpící hladomorem, která změnila dějiny světové popkultury. Nejhvězdnější noc popu je kronikou obrovského podniku, jehož cílem bylo sestavit nejpůsobivější superskupinu na světě v době před mobilními telefony a e-maily. Tato skupina umělců – v čele se spoluautory písně a dvěma nejvýznamnějšími hudebníky 20. století – Michaelem Jacksonem a Lionelem Richiem – pocházela z různých světů, ale spojila se, aby nahrála We Are the World.

Film obsahuje dosud neviděné záběry a podrobně popisuje počáteční fáze plánování, včetně sezení s Richiem a Jacksonem, a nahlíží do slavných studií Henson, kde se "We Are the World" nahrávala. Mnozí z umělců, kteří se toho legendárního večera zúčastnili – Richie, Bruce Springsteen, Smokey Robinson, Cyndi Lauper, Kenny Loggins, Dionne Warwick a Huey Lewis – vzpomínají spolu s hudebníky, inženýry a produkčním týmem na jednu z nejslavnějších nocí v hudební historii. Nejhvězdnější noc popu režíroval Bao Nguyen a produkovala ji Julia Nottingham, tým, který stojí za uznávaným dokumentem o Bruceovi Lee (Be Water).

Jak uvedli recenzenti magazínu Variety, Nejhvězdnější noc popu je dokument pro každého, kdo miluje We Are the World, nebo i pro ty, kteří se na tento legendární charitativní singl dívají s vážnými otázkami, ale jsou fascinováni jeho fenoménem. V jistém smyslu byl We Are the World vždy dokumentem – slavný videoklip, který zachycuje píseň v době, kdy se nahrávala, při noční session, konající se v nahrávacích studiích A&M v Los Angeles bezprostředně po předávání American Music Awards 28. ledna 1985. (Organizátoři projektu USA for Africa si uvědomili, že pouze pokud se nahrávání přesune na tuto noc, budou mít jistotu, že všechny hvězdy, které pro píseň potřebovali, budou ve stejnou dobu na jednom místě.)

Tenhle videoklip byl vždycky víc než jen video. Je to psychodrama popových hvězd, které odhalují samy sebe, v miniaturním provedení. V tom je jeho krása. A snímek Nejhvězdnější noc popu, který měl premiéru na festivalu Sundance, nám umožňuje si tuto atmosféru vychutnat a rozšířit, protože představuje pohled do zákulisí, kde se všechny tyto ikony scházejí a nechávají se unášet v zájmu něčeho většího. Dokument, který režíroval Bao Nguyen a jehož středobodem je Lionel Richie (je hlavním průvodcem), je jistě oslavný, ale také poctivě sestavený a intenzivně příjemný. Žádný dlouholetý fanoušek by si ho neměl nechat ujít, ale opojení si možná najdou i mladší diváci.

Nejhvězdnější noc popu: Nahlédněte do zákulisí historické události z roku 1985, kdy se jednoho lednového večera sešly největší hudební hvězdy světa, aby nahrály skladbu We Are the World.
Autor: Netflix

Nejhvězdnější noc popu odhrnuje oponu nad věčnou kouřovou clonou celebrit hudebních bohů. We Are the World mělo tři zásadní rozměry. Prvním byl samozřejmě důvod vzniku písně: záchrana životů Etiopanů postižených hladomorem. We Are the World, které se prodalo 20 milionů kopií (stala se devátým nejprodávanějším singlem všech dob), vynesla na humanitární pomoc více než 60 milionů dolarů, což z ní učinilo vrchol hnutí popových hvězd Play for you-out-of-compassion, které vzniklo v roce 1971 s Koncertem pro Bangladéš George Harrisona. We Are the World zachránila skutečné životy, a kromě toho posunula utrpení v Africe na významnější místo na mapě světových médií.

American Songwriter, magazín založený v roce 1984, který pomáhá milionům hudebních fanoušků a skladatelů objevovat hudební řemeslo prostřednictvím rozhovorů, recenzí, článků, novinek, soutěží a dalších informací, k filmu uvedl: Parametry pro nahrávání We Are the World byly až nepřiměřeně přísné, aby mohly fungovat. Bylo to v noci předávání amerických hudebních cen v roce 1985. Richie byl vybrán jako moderátor, což mu přineslo dvojí práci, protože dostal za úkol také řídit tento projekt. Vzhledem k tomu, že na AMA přijelo mnoho hvězd, rozhodli se organizátoři We Are the World připravit tak, aby nahrávání začalo hned po skončení ceremoniálu. Lze si jen představit pracovní postup 46 rtuťovitých hudebníků vyčerpaných z rozsáhlé přehlídky cen a trochu podnapilých. Netřeba dodávat, že to byla dlouhá noc.

Dokument prozrazuje, že studio opustili druhý den ráno kolem osmé hodiny. Množství vtipů, které Stevie Wonder během dokumentu pronesl, bylo skutečně zajímavé. Kdyby se jednalo o scénáristický projekt, byl by komikem. Jeden obzvlášť vydařený moment přišel, když se v improvizovaném představení Banana Boat (Day-O) zasekl do svých vlastních slov. Občas se jeho vtipkování pletlo do nahrávacího procesu, ale vynahradil to tím, že pomohl vlaku vrátit se zpět na trať, když se jeho kolegové hudebníci snažili najít svůj vokální part. Když jste tak uctívaní jako Bob Dylan, je těžké si představit, že byste se někdy cítili být mimo. Přesto působil během nahrávání písně We Are the World výrazně nesvůj. Zatímco celá skupina nahrávala refrén, Dylan vypadal jako mnozí z nás na hodině sborového zpěvu, kdy si mumlá melodii, a přitom se rozhlíží, jestli to někdo nepozná. Když přišel čas nahrávat jeho sólo v bridgi, přistoupil k mikrofonu a doslova šeptal své repliky. Teprve když si Wonder sedl ke klavíru a co nejlépe napodobil Dylana, cítil se dostatečně komfortně, aby své sólo zazpíval. Je hezké vědět, že i Dylanovi se občas trochu plete jazyk.

V polovině nahrávání refrénu Wonder navrhl, aby zpěváci přidali několik řádků ve svahilštině. Byl to nápad, který celá skupina rychle utnula, ale ne dříve, než se Waylon Jennings zvedl a odešel z nahrávacího studia. Umělcům vedle sebe údajně řekl, že „žádný správný chlapec nezpívá ve svahilštině“, a pak rychle opustil místnost. Bylo však dobře zdokumentováno, že tito hudebníci byli a jsou špičkoví. Když je vidíme naživo, připomíná nám to, jak hvězdní skutečně byli. Slyšet Springsteena, Kennyho Logginse, Perryho a Daryla Halla zády k sobě bylo ohromující. A to nemluvím o Rossové, Jacksonovi, Lauperové a Kim Carnesové, kteří se předháněli ve zpěvu. Byla to skutečně mistrovská třída individualismu a dokonalosti.

Nejhvězdnější noc popu: Nahlédněte do zákulisí historické události z roku 1985, kdy se jednoho lednového večera sešly největší hudební hvězdy světa, aby nahrály skladbu We Are the World.
Autor: Netflix

Na webu Rotten Tomatoes, který shromažďuje recenze, je 98 % ze 40 recenzí kritiků pozitivních s průměrným hodnocením 7,6/10. Metacritic, který používá vážený průměr, přidělil filmu na základě 10 kritiků skóre 69 bodů ze 100, což znamená veskrze příznivé hodnocení. Richard Roeper z deníku Chicago Sun-Times udělil filmu tři hvězdičky ze čtyř a napsal: „Když se po tolika letech ohlédneme zpět, je to tak trochu zázrak, že v době před esemeskami a e-maily, kdy se muselo komunikovat faxem, messengerem a telefonáty z pevné linky, se tolik interpretů, kteří byli zvyklí být největší hvězdou v místnosti, dohodlo, že se v relativně krátké době sejdou a vymyslí způsob, jak nahrát jeden z nejpůsobivějších singlů v dějinách hudby.“ Brian Tallerico ze serveru RogerEbert.com dal filmu rovněž tři hvězdičky ze čtyř a napsal: „Hudebním životopisným dokumentům možná dochází dech, ale Nejhvězdnější noc popu funguje díky tomu, že je konkrétní a poučná.“

Viděli jste film Nejhvězdnější noc popu? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Nechali ego za dveřmi a natočili hit, který změnil svět Netflix, Lionel Richie, idh