Geoffrey Rush se narodil 6. července 1951 v Austrálii. K herectví se dostal po rozchodu svých rodičů. Původně jej ovšem více než filmové plátno lákala divadelní prkna. Vystudoval proto umění na univerzitě v Queenslandu.

Později vyrazil do Paříže, kde se přihlásil do školy pantomimy Jacquese Le Coqua. V osmdesátých let se pak v Austrálii objevil v několika svých prvních filmech. Skutečný průlom před kamerami zaznamenal až v roli klavíristy Davida Helfgotta ve filmu Záře z roku z roku 1996. Za tu si odnesl Oscara, Zlatý Glóbus a řadu dalších ocenění.

Později si zahrál v dobových filmech Královna Alžběta a Zamilovaný Shakespeare. Zatímco první zmíněný film mu přinesl cenu BAFTA, druhý mu přinesl druhou nominaci na Oscara. Další nominaci na nejslavnější filmovou cenu Geoffrey Rush získal za svůj výkon ve filmu Quills – Perem markýze de Sade z roku 2000.

V roce 2003 se poprvé představil v roli kapitána Barbosssy v Pirátech z Karibiku. Roli si nakonec zopakoval ještě pětkrát. V roce 2010 si pak zahrál roli Lionela Loguea, logopeda, který pomohl anglickému králi Jiřímu VI. zbavit se koktání.

Geoffrey Rush na KVIFF 2022

Geoffrey Rush na závěrečném ceremoniálu 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Kromě toho se na KVIFF 2022 dočká i slavnostního uvedení tří svých filmů:

  • 6. července ve 14:00 ve velkém sále hotelu Thermal uvede film Králova řeč.
  • 7. července ve 22:00 ve velkém sále hotelu Thermal uvede film Záře.
  • 8. července v 16:00 v Karlovarském městském divadle uvede film Quills – Perem markýze de Sade.
  • 9. července v 18:00 v hotelu Thermal pozdraví diváky na červeném koberci a na slavnostním zakončení převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Video
Video se připravuje ...

Největší skandály a trapasy KVIFF – facky a divoká líbačka! Videohub