"Od roku 1994 oceňoval karlovarský festival významné české filmaře, jejichž tvorba přesáhla hranice domácí kinematografie a zanechala stopu ve světovém filmu. Vzhledem k tomu, že se v letošním roce sešlo několik výročí, která jsou úzce spjata s českým filmem, rozhodli jsme se neudělovat Křišťálový globus české osobnosti, ale vytvořit jakousi netradiční poctu české kinematografii," uvedl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Hudební komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský v roce 1969 a snímek patří do zlatého fondu české veselohry. Příběh tří venkovských fasádníků, kteří chtějí poznat pražský noční život, nabízí i po letech herecký koncert hlavních představitelů.

"Zatímco mužská část ústřední šestice - Jiří Sovák, Jan Libíček a Vlastimil Brodský - již sleduje osudy Světáků z hereckého nebe, hlavní ženské představitelky v letošním roce oslavily významná životní jubilea," uvedla Donátová. Jiřině Bohdalové a Jiřině Jiráskové letos bylo 80 let, Ivě Janžurové 70. Snímek bude mimořádně uveden 8. července v Městském divadle; účast přislíbily všechny tři herečky.

Fotogalerie
6 fotografií

O den dříve bude na stejném místě uvedeno netradiční živé provedení snímku Trhák, který právě před 30 lety Zdeněk Podskalský natočil podle námětu a scénáře Zdeňka Svěráka a loni zesnulého Ladislava Smoljaka. Oba autoři si ve filmu zahráli úlohy režiséra a scenáristy.

Pocta Ladislavu Smoljakovi bude propojovat filmovou projekci s živým provedením muzikálových čísel. Hudebního nastudování se pod vedením režiséra Zdeňka Suchého ujali muzikanti z kapel Wohnout a Blue Effect a muzikálů Dobře placená procházka a Jesus Christ Superstar spolu s hercem Markem Taclíkem a režisérem Jakubem Kohákem.