A letos ho město jako hlavní pořadatel pojalo opravdu velkolepě. Krále Jana Lucemburského, který Znojmu udělí městská privilegia, totiž hraje známý herec a filmový producent Jiří Pomeje.

Ten se nedávno na proslulém jihočeském zámku Hluboká oženil se zpěvačkou Ivetou Bartošovou. Pomeje s královskou korunou na hlavě jel v pátečním průvodu na koni. Ten byl však od začátku neklidný. "Ze všech koňů jsem dostal toho největšího trotla!" komentoval to s úsměvem herec, když se snažil nervózního oře poplácáním po krku uklidnit.

Koně uklidňoval i královský štolba, který krásné zvíře s panovníkem v sedle v průvodu vedl. A pomalou jízdu, během níž Pomeje coby král zdravil davy lidí na trase průvodu, nakonec zvládli. Jiří Pomeje se přitom stačil s lidmi bavit. "Kde máš princeznu? Kde máš Ivetu?" ptali se ho zvědavci stojící podél trasy průvodu. "Nevím, někde zpívá!" hlaholil ze sedla vousatý král.

Fotogalerie
12 fotografií

Průvod po půl hodině dorazil za krytou tribunu na náměstí v centru Znojma, kde se odehrálo noční přivítání krále starostou města Petrem Nezvedou (ODS). Ten předal Janu Lucemburskému symbolický klíč od bran města.

A Pomeje v roli panovníka zase Znojmu oznámil udělení privilegií a práv. Herec se však řeč, čtenou z typicky opáleného pergamenu, učil na poslední chvíli v zákulisí pod tribunou, což nakonec bylo na jeho výstupu znát. Dvakrát se totiž při čtení zakoktal! Vzal to však s úsměvem a pokaženou řeč vtipně zamaskoval, což u diváků vyvolalo smích a bouřlivý aplaus. Potlesk nadšeného obecenstva sklidili i fakíři s parádní ohňovou show.

Historické vinobraní ve Znojmě pokračuje v sobotu. Odpoledne vyrazí do ulic královský průvod, v němž kromě krále pojede i jeho choť, královna Eliška. Tu ztvárnila Hana Vejchodová. Po skončení programu na tribuně vystoupí odpoledne i Petr Rychlý se svojí show a postupně zazpívají Helena Zeťová, Václav Neckář s Bacily a vrcholem parádního programu bude od 21 hodin vystoupení Lucie Bílé se skupinou Petra Maláska. Vinobraní pak ve 22 hodin vyvrcholí ohňostrojem.

Jiřího Pomejeho si pro roli krále Jana Lucemburského vybrali sami obyvatelé v anketě, kterou pořádalo město Znojmo. Na akci se v pátek přišlo podívat neuvěřitelných 30 tisíc lidí.