Pomocí umělé inteligence lze v dnešní době napodobit nejen hlas člověka, ale klidně i jeho tvář. Tato videa, zvaná deep fake, jsou pak často téměř k nerozeznání od skutečnosti. „Chtěl bych vás upozornit, že ve virtuálním prostoru se objevuje video, na kterém já zvu případné zájemce o osobní setkání se mnou, aby poslali někam nějaké peníze,“ říká ve varovném videu spisovatel.

„Prosím vás, to nejsem já! To nějaký podvodník využil umělé intelegence,“ varuje šokovaný Hartl. „Já nic za peníze nedělám a jsem tak stydlivej, že bych se s vámi stejně nesešel,“ dodává Patrik s humorem.

Absolonová a další

Hartlovo video sdílela Monika Absolonová (47). Sama se opakovaně stala terčem podobného podvodu. V jejím případě to byla falešná reklama na hubnoucí kapky. „Dali jsme to na státní zastupitelství, které řeklo, že se s tím nic nedá dělat a že nás to nijak nepoškozuje. Vůbec si nedokážu představit, jak to poškodí ty, kteří si takovouhle krávovinu koupí,“ zlobila se Monika.

Podobnou zkušenost mají také Ewa Farna (30) či Jitka Čvančarová (46). „Nikdy, opakuji nikdy bych nepropagovala nějaké nesmyslné kapky nebo jiné hovadiny na hubnutí!“ napsala Čvančarová. „Žádný právník s tím nedokáže nic udělat! Nejde to sprovodit ze světa! Je mi to líto,“ dodala.

Jak nenaletět

Naletět podvodníkům může být bohužel velice snadné. Proto je dobré si informace z internetu ověřovat z více zdrojů a nikdy neposílat peníze někomu, komu nemůžeme plně důvěřovat, ani nesdílet své osobní údaje.

Video
Video se připravuje ...

Patrik Hartl v silvestrovských 7 pádech Honzy Dědka: Proč jsem skončil na psychiatrii? FTV Prima

Fotogalerie
33 fotografií