O legendární zpěvačce a ikoně pražského jara 1968 vyšlo mnoho knih, ve kterých byla i spousta polopravd či lží, a spousta věcí v nich naopak chyběla.

Škrabopis

„Tohle bude osobní kniha o mně a o tom, jak to se mnou a mým okolím v určité době opravdu bylo. A hlavně to bude, jak to všechno vidím já, nikoli druzí,“ řekla Blesku Kubišová. „Mám už toho dost, ale hotové to zdaleka není. Není vůbec čas. Vždyť jenom třikrát denně chodím se psem,“ povzdechla si.

Dopsání memoárů jí kromě času brání také neschopnost ťukat do počítače. „Píšu ji v ruce, na různé papírky, takže jsem musela zaměstnat dceru Káču, aby to všechno přepisovala do počítače. Je jediná, kdo ten můj škrabopis přečte!“ prozradila Marta.

Na servítky

To, že by vzpomínky namlouvala do diktafonu a dceři Kateřině Moravcové (44), jež vystudovala novinařinu, tím usnadnila práci, nepřipadá v úvahu. „Myšlenky musím zapisovat! Klidně na servítky. Kdo by s sebou neustále tahal diktafon...“ vysvětlila Kubišová.

Blesk Víte, že...

  • S prvním manželem, režisérem Janem Němcem (†79), se Kubišová rozvedla po třech letech.

Vleklý rozvod kvůli skriptce

O obsahu knihy s dcerou samozřejmě diskutují, ale Marta se prý nedá. Ani když jde o jejího druhého manžela, režiséra Jana Moravce (81), který je otcem Kateřiny.

„Když byl Kátě asi rok, žila jsem s ní na venkově. Moravec tehdy zůstal v našem pražském bytě, kam si přivedl skriptku z Barrandova. A jednou mi takhle na vesnici říkají – gratulujeme k další dceři! Tak jsem na Moravce vystartovala, a on že mu tu skriptku z Barrandova dali do postele estébáci rovnou těhotnou!“ rozpovídala se zpěvačka, která tehdy okamžitě požádala o rozvod.

„A bylo to krutý. Moravec začal vyhrožovat, že jestli tu žádost nestáhnu, připraví mě o naši Káču. Naštěstí měl soud o paternitu a ukázalo se, že Markéta, dneska skvělá oční lékařka, je skutečně jeho. Po sedmi letech nás rozvedli,“ dodala zpěvačka se zadostiučiněním.

Dvojitá macecha

Exmanžel Moravec měl ještě dceru Michaelu z předchozího manželství s herečkou Janou Andresíkovou (†79) alias čarodějnicí z právě reprízovaného seriálu Arabela. Když podvedl i Kubišovou, herečka s ní velmi soucítila. „Zachovala se velmi kamarádsky,“ konstatovala Marta, která se dodnes stýká s oběma manželovými dcerami. Říká o sobě, že je dvojitá macecha.

Video
Video se připravuje ...

Marek Ztracený a Marta Kubišová: Přání do nového roku! Blesk TV

Fotogalerie
79 fotografií