Celý příběh odkryla veřejnosti herečka Emília Vášáryová (81), která v pátek promluvila na pohřbu Hlaváčové. „Na východním Slovensku jsme spolu hledali mladého narukovaného vojáka jménem Ivan Trojan, který se dostal do těžkostí a bylo třeba mu pomoci a zachránit ho, aby se mohl vrátit do Čech. Jsem šťastná, že jsem ho tady potkala,“ řekla v emotivním projevu Vášáryová. „Moje vojna v Humenném byla těžkou životní situací,“ podotkl u rakve Hlaváčové Trojan.

Zavařil si

O tom, že měl kvůli podpisu petice Několik vět průšvih, se Trojan rozpovídal už v minulosti, ale nikdy se nezmínil, že ho pak zachraňovaly právě Hlaváčová s Vášáryovou. „Narukoval jsem v květnu 1989 do ‚Ausu‘ (Armádního uměleckého souboru – pozn. red.), jenže když zjistili, že jsem to podepsal, hnali mě k výslechu u kontrašpionáže. Tam po mně chtěli, abych to odvolal. To jsem odmítl, tak mě odveleli k tankistům do Humenného,“ popsal kdysi herec s tím, že vojna na Slovensku nebyla žádná procházka růžovou zahradou.

Listopadový opušťák

Z těžké vojny se dostal na první opušťák shodou okolností 16. listopadu 1989. Tedy v předvečer začátku sametové revoluce. „Přijel jsem do Prahy 17. listopadu ráno, nějak se ke mně nedoneslo, že se chystá to setkání na Albertově. Večer byla v Realistickém divadle premiéra Maryši, tak jsem tam šel – a pak tam přiběhl Jakub Špalek, který vyprávěl, co se stalo na Národní,“ vzpomínal Trojan, který byl u všech klíčových událostí mezi 17. a 19. listopadem.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Lábus se loučil s Hlaváčovou: S Janou odešla velká generace herců. Luboš Procházka, Daniel Kristl

Přivezl letáky

Do Humenného se vracel v pondělí 20. listopadu odpoledne s taškou plnou revolučních letáků. Do kasáren je ale brát nechtěl. „Měl jsem tam jednoho kamaráda, doktora, který sloužil v místní porodnici, tak jsem šel za ním a říkal mu, o co jde a jestli by to tady nemohl nějak rozšířit. A on to opravdu udělal,“ vybavil si po letech herec. Jenže lampasáci si ho po návratu stejně vzali stranou s tím, že mají podezření, zda revoluci nespustil právě on. „Hned potom mě pro jistotu odveleli na cvičení do místních hor, mimochodem krásných, tam jsem tedy prožíval revoluci,“ dokončil vyprávění Trojan.

Návrat do AUS


Důkladné pátrání Hlaváčové, Vášáryové a jejich pomocníků po Trojanovi dopadlo na podzim roku 1989 dobře. Objevili ho v Humenném a začali vyřizovat jeho návrat do Armádního uměleckého souboru. Na startu roku 1990 se to díky přičinění Jiřího Dienstbiera (†73), prvního polistopadového ministra zahraničí, povedlo. „Bylo přitom pikantní vrátit se mezi lidi, kteří mě půl roku předtím vyrazili,“ vzpomínal Trojan.

Video
Video se připravuje ...

Emília Vášáryová na pohřbu Hlaváčové: Emotivní slova! Luboš Procházka, Daniel Kristl

Fotogalerie
92 fotografií